Με καταγραφή όλων των κατοικιών που διατίθενται ενεργά προς βραχυχρόνια μίσθωση σε συνδυασμό με τερματισμό κινήτρων για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας προσπαθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας να βρει τρόπο για την αντιμετώπιση του μεγάλου στεγαστικού κόστους, που έχει βγάλει εκτός αγοράς μεγάλο μέρος του εγχώριου πληθυσμοί.

Ανάμεσα στα άλλα η Λισαβόνα έχει ξεκινήσει ενέργειες για να καταγραφούν πλήρως σε ειδική πλατφόρμα όλες oι οικίες που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση –τύπου AirBnb. Όλα αυτά γίνονται ενώ τα προηγούμενα χρόνια μέσω του AirBnb αλλά και του προγράμματος Χρυσής Βίζας της χώρας, οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη με αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι για να πέσουν οι τιμές.

Airbnb: Πάνω από μισό δισ. ευρώ θα καταβάλει στις ιταλικές φορολογικές αρχές

Στα πλαίσια της λήψης μέτρων για να πέσουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε δώσει περιθώριο στους ιδιοκτήτες ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση να τα καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα.

Έπρεπε επίσης να αποδείξουν -με την καταβολή και φορολογικών στοιχείων- ότι αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Σε αντίθετη περίπτωση απειλούνταν με αφαίρεση της άδειας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακριβότερες οι τιμές στη Λισαβόνα

Τα στοιχεία που παρουσιάζει τώρα το Bloomberg δείχνουν ότι με την κανονική προθεσμία να έχει λήξει την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει ολιγοήμερη παράταση επειδή είχε υπερφορτωθεί μεταξύ άλλων η ειδική πλατφόρμα τέτοιων δηλώσεων.

Ακόμη κι έτσι όμως περισσότεροι από 45.000 κάτοχοι τέτοιων αδειών δεν υπέβαλαν έγκυρα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι μισθώσεις αυτές είναι ενεργές –σε σύνολο 120.000 κατοικιών που βρίσκονταν στο σύστημα βραχυχρόνιων μισθώσεων και είχαν την ειδική άδεια λειτουργίας. Κι αυτό παρά το ότι όσοι νοικιάζουν τις κατοικίες τους για λιγότερες από 120 μέρες το χρόνο εξαιρούνταν από τη διαδικασία.

Πλέον εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Πορτογαλία διαμαρτύρονται και ζητούν νέες ρυθμίσεις πριν να αρχίσουν οι ακυρώσεις των εν λόγω αδειών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Είναι ενδεικτικό ότι στοιχεία από το Bloomberg City Tracker του Bloomberg που έκανε νέο αφιέρωμα στο θέμα, δείχνουν ότι πλέον οι τιμές κατοικιών στη Λισαβόνα είναι πιο υψηλές από παραδοσιακά ακριβότερες πόλεις όπως το Μιλάνο, η Μαδρίτη και το Βερολίνο.

Ο παράγοντας Χρυσή Βίζα

Ένας ακόμη λόγο που οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία εκτοξεύτηκαν στα ύψη ήταν το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας της χώρας, η οποία τώρα το αλλάζει για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από την έναρξή του το 2008 το πρόγραμμα αυτό γνώρισε μεγάλες αντιδράσεις από τους ντόπιους αφού κατηγορήθηκε ότι συνέβαλε στη δημιουργία πολύ σοβαρής στεγαστικής κρίσης με απρόσιτες τιμές για τους περισσότερους Πορτογάλους. Μέχρι τον Οκτώβριο που ακυρώθηκαν οι επενδύσεις σε ακίνητα ως μέρος του προγράμματος Χρυσής Βίζας, όποιος επένδυε από 280.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων της χώρας αποκτούσε προνόμια. Όπως αναφέρει το Bloomberg, την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, οι ξένοι κάτοικοι έχουν αυξηθεί κατά 40%.

Η Χρυσή Βίζα στην Πορτογαλία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή προσέφερε πιο χαλαρές προϋποθέσεις από ότι άλλες χώρες για να επωφεληθεί ένας ξένος. Για παράδειγμα, όλα τα προνόμια της χρυσής βίζας της Πορτογαλίας επεκτείνονται στην άμεση οικογένεια του κατόχου – γονείς, σύζυγο και παιδιά. Μέχρι το Νοέμβριο οι χρυσές βίζες είχαν αποφέρει στη χώρα περισσότερα από 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σώζοντας την Πορτογαλία από την ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία από το Foreign Policy.

Στις αυξήσεις των τιμών από το πρόγραμμα αυτό ήλθαν να προστεθούν και οι αυξήσεις λόγω της μεγάλης ζήτησης για εκμετάλλευση ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση, σε τουρίστες και άλλους ενδιαφερόμενους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τελικά εκρηκτικό κοκτέιλ ανόδου τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου