Περισσότερες από 55 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με ανθρωπιστικό αντικείμενο, καλούν τους ευρωπαίους νομοθέτες να βάλουν στοπ στο νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο.

Καταγγέλεται πως στην τρέχουσα μορφή του, το Σύμφωνο δίνει πράσινο φως για την κράτηση, τις επαναπροωθήσεις και τη φυλετική σκιαγράφηση (racial profiling), υπονομεύοντας ουσιαστικά το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην αναζήτηση ασφάλειας.

Γαλλία: Τελευταία ευκαιρία για τον νόμο περί μετανάστευσης

Πρόκειται για μια ανοιχτή επιστολή προς τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση. Το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο μπορεί να οδηγήσει σε ένα δυσλειτουργικό, δαπανηρό και σκληρό σύστημα

Ξεκινώντας την επιστολή αυτοπροσδιορίζονται ως άνθρωποι που βλέπουν και εργάζονται με τις σκληρές συνέπειες των πολιτικών επιλογών. Προτάσσοντας δηλαδή την εμπειρική και νομική τους γνώση.

Το νέο Σύμφωνο ως ο εφιάλτης των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι οργανώσεις αναφέρουν πως το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο μπορεί να οδηγήσει σε ένα «δυσλειτουργικό, δαπανηρό και σκληρό σύστημα που θα καταρρεύσει κατά την εφαρμογή του και θα αφήσει ανεπίλυτα κρίσιμα ζητήματα».

Αυτό που φοβίζει τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό είναι πως εάν υιοθετηθεί με την τρέχουσα μορφή του, «θα ομαλοποιήσει την αυθαίρετη χρήση της κράτησης μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των οικογενειών, θα αυξήσει το φυλετικό προφίλ, θα χρησιμοποιήσει διαδικασίες κρίσης για να επιτρέψει επαναπροωθήσεις και θα επιστρέψει άτομα σε λεγόμενες «ασφαλείς τρίτες χώρες» όπου κινδυνεύουν από βία, βασανιστήρια και αυθαίρετη φυλάκιση».

Αναφέρεται πως το Σύμφωνο, ως έχει, «κινδυνεύει να διαιωνίσει πρακτικές διακρίσεων μέσα στις ίδιες τις δομές που προορίζονται να προασπίσουν τη δικαιοσύνη και την προστασία για όλους».

Η πολιτική είναι ι συχνά συμβιβασμός αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να συμβιβαστούν

Εντονη κριτική ασκείται εναντίον της «Ευρώπης-Φρούριο» που διοχετεύει χρηματοδότηση σε «καταυλισμούς, τείχη και επιτήρηση, αντί οι πόροι να κατευθύνονται στην παροχή αποτελεσματικών λύσεων, βασισμένων στην προστασία και τη βοήθεια», όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Κατηγορεί την Ευρώπη πως καθορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην βάση του τόπου καταγωγής, τη φυλή, την εθνικότητα ή το μεταναστευτικό καθεστώς.

Τι προτέινουν και τι ζητούν οι οργανώσεις

Οι οργανώσεις ζητούν την ενίσχυση των συστημάτων υποδοχής και ασύλου και την παροχή μηχανισμών για τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών. Ζητούν «υποστήριξη για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα» όπου την δεδομένη στιγμή πολλές από αυτές τις οργανώσεις κατηγορούνται για δικίνηση ή αντιμετωπίζονται εχθρικά από τις ακτοφυλακές όταν διαζώσουν πρόσφυγες στην θάλασσα.

Ζητούν πρόσβαση σε νομική βοήθεια, άσυλο, ιατρική και κοινωνική υποστήριξη για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και πραγματική λογοδοσία για τις συνοριακές δυνάμεις που παραβιάζουν τους νόμους (σ.σ. Φωτογραφίζοντας κυρίως τις χώρες πρώτης υποδοχής).  Με την πιο καίρια κατηγορία να είναι πως χρειάζονται «περισσότερες ασφαλείς διαδρομές για να μετακινούνται» οι πρόσφυγες, «να εργάζονται και να εγκαθίστανται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Στο κοινό τους ανακοινωθέν οι οργανώσεις τονίζουν πως «Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μιας αξιοπρεπούς και συμπονετικής απάντησης στον εκτοπισμό με την ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία», εννοώντας την ενεργοποίηση της Οδηγίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο με την Ρωσία. Κάτι που επικροτήθηκε από τις οργανώσεις ως απόδειξη των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτι που αποτελούσε πάντα την πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε το καταστατικό της.

Το Νέο Σύμφωνο οδηγεί την Ευρώπη προς την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τονίζεται η σύγκριση της επιλογής υπέρ των Ουκρανών προσφύγων, απόφαση που είχε ανθρωπιστικό αλλά και πολιτικό πρόσημο, σε αντίθεση με την πολιτική που προσπαθεί να περάσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών στις πρόσφατες συναντήσεις τους για το Νέο Σύμφωνο για το Προσφυγικό.

Κλείνοντας και θέτοντας τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους, τονίζεται στην ανακοίνωση πως «υπάρχουν στιγμές που οι πολιτικές επιλογές μπορούν να κάνουν βαθιά διαφορά, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, στη ζωή των ανθρώπων«. Ζητώντας η Ευρώπη να ξαναθυμηθεί τον ρόλο της δίκαιης και συμπονετικής Ευρώπης.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή