Ο Tούρκος πρόεδρος φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη. Άλλωστε η Ουγγαρία επί ηγεσίας Ορμπάν είναι μια ιδιαίτερα φιλική χώρα προς την Τουρκία και φαίνεται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο σύμμαχος για υποστήριξη των αιτημάτων της Τουρκίας στην ΕΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημoσιογράφων στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από το το ταξίδι στη Βουδαπέστη, ο Ερντογάν τόνισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που θα έχει το προσεχές διάστημα η Ουγγαρία για τη χώρα του.

«Η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για τον στρατηγικό μας εταίρο, την Ουγγαρία, να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξή της για την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Η ΕΕ πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τη θέση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής» σημειώνοντας ότι είναι λάθος να περιμένει η χώρα του για χρόνια στην πόρτα λόγω πολιτικών εμποδίων, τη στιγμή που είναι η πιο έτοιμη χώρα προς ένταξη.

«Ενώ το στρατηγικό και οικονομικό δυναμικό της Τουρκίας απαιτεί να έχει ήδη επιτύχει την πλήρη ένταξη στην Ένωση, διατυπώνουν διάφορες δικαιολογίες εδώ και χρόνια. Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική και αποτελεσματική χώρα είναι η Τουρκία στις διαδικασίες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εγκαταλείψει αυτό το λάθος. Ίσως, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας, αυτό το θέμα μπορεί να συζητηθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο και να γίνει αναλόγως ένα νέο βήμα».

Σουηδία και F-16

Όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε ερωτήσεις για το θέμα της Σουηδίας και θύμισε ότι «η Ουγγαρία, μαζί με την Τουρκία, ήταν μεταξύ των χωρών που δεν ενέκριναν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για το τι όμως θα πράξει τη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για το θέμα της Σουηδίας, άφησε την απάντηση να αιωρείται και το συνέδεσε για άλλη μια φορά με τη στάση των ΗΠΑ. «Όπως γνωρίζετε», είπε, «στείλαμε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το θέμα της Σουηδίας προέκυψε επίσης κατά τη συνάντησή μας με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάντεν.Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογήσαμε και το ζήτημα των F-16 μεταξύ ημών και των ΗΠΑ. Κατά την επικοινωνία μας (με τον Μπάιντεν) μάς είπε, εσείς να το περάσετε στη Βουλή και θα το περάσω στο Κογκρέσο με τον ίδιο τρόπο. Αφήστε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον δικό μας Χακάν Φιντάν να χειριστούν αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα. Αν το λειτουργήσουμε ταυτόχρονα, θα έχουμε την ευκαιρία να το περάσουμε από το κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα».

Ένα άλλο πολύπλοκο ζήτημα σχετικά με τη διαδικασία στο κοινοβούλιο είναι οι αρνητική σταση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων σχετικά με την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως είπε ο Ερντογάν. «Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Πιστεύω ότι  θετικές εξελίξεις που αναμένουμε όσον αφορά τόσο στο θέμα των αμερικανικών F-16 όσο και την τήρηση των υποσχέσεών του από τον Καναδά θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης του κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη, υπάρχουν υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε να τηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Χαμάς και σιτηρά

Για το επίμαχο θέμα της Χαμάς επέμεινε ότι η οργάνωση δεν είναι τρομοκρατική αλλά πολιτικό κόμμα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του λαού του. Ο Ερντογάν απέρριψε ότι η Φατάχ και η Χαμάς,δηλαδή ο Ισμαήλ Χανίγιε και ο Μαχμούντ Αμπάς, δεν έχουν καλές σχέσεις και δεν συναντώνται. «Βρίσκονται σε συνομιλίες και είναι δυνατόν να προχωρήσουν αυτές τις συνομιλίες περαιτέρω. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουμε κάνει και μπορούμε ως Τουρκία να κάνουμε σε αυτό το θέμα. Γιατί η Φατάχ και η Χαμάς πρέπει να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Πρέπει να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε αυτή την ενότητα… Όταν τελειώσουν οι επιθέσεις η ατζέντα μας θα είναι η αποκατάσταση της Γάζας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τον ισλαμικό κόσμο για αυτό”. Ο Τούρκος πρόεδρος ύστερα από τη συνάντηση με τον Ορμπάν, έναν ηγέτη που διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία,  βρήκε την ευκαιρία να φέρει στην ατζέντα τον μηχανισμό του Διαδρόμου των Σιτηρών που έχει ατονήσει.

«Πρέπει να επαναλειτουργήσουμε τον Διάδρομο των Σιτηρών.Δημιουργήσαμε μια τριπλή συνεργασία αλληλεγγύης ως Ρωσία, Κατάρκαι Τουρκία. Το Κατάρ θα υποστήριζε οικονομικά τα σιτηρά που προέρχονται από αυτόν τον διάδρομο, θα παρεμβαίναμε και θα τα επεξεργαζόμασταν μετατρέποντάς τα σε αλεύρι λειτουργώντας τα εργοστάσιά μας και στη συνέχεια θα τα στέλναμε σε αφρικανικές χώρες. Ακολουθούμε αυτό το σχέδιο. Σύντομα θα έχουμε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο και θα πούμε, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσουμε τον Διάδρομο των Σιτηρών ελπίζοντας να πάρουμε θετικές απαντήσεις από αυτόν.»

«Ο μεγαλύτερος εκδικητής είναι ο Αλλάχ»

Ειδική αναφορά έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στον ισραηλινό πρωθυπουργό χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και προβλέποντας γι αυτόν ένα ζοφερό μέλλον. «Όλοι θα δουν ότι ο Νετανιάχου έφυγε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ακούν όταν λέμε ότι έφυγε, και εκείνων που δυσκολεύονται να παραδεχτούν τη δικαιοσύνη μας. Αλλά το να φύγει από τη θέση του δεν θα τον σώσει. Θα στηρίξουμε τους καταπιεσμένους, ώστε να αναγκάσουν τους δράστες να  λογοδοτήσουν για νομικούς λόγους. Ελπίζω αυτή η σφαγή να τελειώσει μετά από αλλαγή στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο….Όχι μόνο ο Νετανιάχου, αλλά όλοι όσοι είχαν ρόλο σε αυτή τη γενοκτονία θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν. Έντονες φωνές άρχισαν να υψώνονται κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ. Για παράδειγμα, υπάρχει το περιστατικό δολοφονίας ομήρων από το ίδιο το Ισραήλ, που αύξησε την αντίδραση. Ο μεγαλύτερος εκδικητής είναι ο Αλλάχ».

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή