Να πλήξουν αμερικανικά πολεμικά πλοία απειλούν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε περίπτωση που η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή τεθεί στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, η οποία αυτή την εβδομάδα συγκρότησε πολυεθνική δύναμη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΗΠΑ: Συμμαχία 10 χωρών για την προστασία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις στην Υεμένη έπειτα από χρόνια πολέμου, εκτοξεύουν από τον περασμένο μήνα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση στη σαρωτική, πολύνεκρη επιχείρηση που διεξάγει επί εβδομάδες το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με θύματα χιλιάδες αμάχους.

Τα πολεμικά πλοία δέκα χωρών που θα σταλούν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν σκοπό να αποτρέψουν και να αντιδράσουν σε μελλοντικές επιθέσεις των Χούθι. Μέχρι στιγμής η αντάρτες της Υεμένης έχουν καταφέρει να εξαναγκάσουν τα πλοία παγκόσμιων ναυτιλιακών κολοσσών να πραγματοποιούν τον περίπλου της Αφρικής στην πορεία προς την Ευρώπη.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι αν οι Αμερικανοί μπουν στον πειρασμό να κλιμακώσουν περαιτέρω και να διαπράξουν ανοησία στοχεύοντας τη χώρα μας ή διεξάγοντας πόλεμο εναντίον της», δήλωσε ο Αμπντέλ-Μαλέκ αλ-Χούθι, ο επικεφαλής της οργάνωσης.

«Οποιαδήποτε στοχοποίηση της χώρας μας από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε στοχοποίηση και από εμάς. Θα κάνουμε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, τα αμερικανικά συμφέροντα και τη ναυσιπλοΐα στόχο των πυραύλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Στηρίζοντας τη Χαμάς, οι Χούθι έχουν προειδοποιήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην συναλλάσσονται με ισραηλινά λιμάνια, απειλώντας να επιτεθούν σε όλα τα πλοία που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Τελ Αβίβ.

Η επιχείρηση

Με την ονομασία «Επιχείρηση Prosperity Guardian» η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία, μαζί με τις ΗΠΑ, θα διεξάγουν κοινές περιπολίες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον παρακείμενο Κόλπο του Άντεν.

«Όσο οι Αμερικανοί θέλουν να μπουν σε άμεσο πόλεμο μαζί μας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε αυτοί που τους φοβούνται και ότι αντιμετωπίζουν έναν ολόκληρο λαό», δήλωσε ο αλ Χούθι.

Προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην στείλουν στρατιώτες στην Υεμένη, λέγοντας ότι «θα αντιμετωπίσουν κάτι πιο σκληρό από αυτό που αντιμετώπισαν στο Αφγανιστάν και από αυτό που υπέστησαν στο Βιετνάμ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα