Στη «γραμμή» της παγκόσμιας διόρθωσης βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με αρνητικά πρόσημα, εν αναμονή και των στοιχείων για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,4%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,24% στις 7.697 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,34% στις 16.675 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,38% στις 7.554 μονάδες.

Οι αγορές αναμένουν σήμερα τα στοιχεία από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) από τις ΗΠΑ, καθώς και την Παρασκευή το δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αποτελεί στενά παρακολουθούμενο δείκτη του πληθωρισμού από τη Fed.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 5,2% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αναμένεται να σημειώσει άνοδο 2,3% την ίδια περίοδο – την πιο ήπια άνοδό του από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Κι ενώ η εστίαση είναι στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Luis de Guindos δήλωσε ότι είναι ακόμη “πολύ νωρίς” για συζητήσεις σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων.

“Εάν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τα τρέχοντα επιτόκια θα βοηθήσουν να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%. Εξαρτόμαστε από τα δεδομένα. Τα δεδομένα ήταν ευνοϊκά, αλλά ακόμη δεν είναι αρκετά για να αλλάξουμε τη νομισματική μας πολιτική”, εξήγησε.

Μόλις υπάρξουν “σαφείς” ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός “συγκλίνει” σταθερά προς τον στόχο του 2%, “η νομισματική πολιτική θα μπορούσε τότε να αρχίσει να χαλαρώνει”, ανέφερε ο De Guindos.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές