Η Κίνα κάλεσε την Πέμπτη την Ουκρανία να διαγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων του Πεκίνου ως «χορηγό πολέμου», ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης στο ζήτημα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ως απάντηση στην κίνηση της Ουκρανίας να κατατάξει την China Railway Construction Corporation στη λίστα των εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως «χορηγοί πολέμου».

ΕΛΣΤΑΤ: Διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας και Ουκρανίας – Πτώση με Ρωσία

Το Πεκίνο προτρέπει την ουκρανική πλευρά «να διορθώσει αμέσως το λάθος της και να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες», όπως προειδοποίησε ο Γουάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κινεζική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times.

Η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας πρόσθεσε την China Railway Construction Corporation στη λίστα με τους «διεθνείς χορηγούς του πολέμου».

Οι κατηγορίες της Ουκρανίας

Η ουκρανική υπηρεσία ανέφερε ότι η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία άρχισε να εργάζεται στη Ρωσία πριν από έξι χρόνια και άνοιξε το γραφείο της στη χώρα μετά τη «ρωσική επιθετικότητα το 2014».

Επισήμανε δε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρονταν σε συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων από τη Μόσχα και το Πεκίνο οι οποίοι μελετούσαν σχέδια για την κατασκευή μιας υποθαλάσσιας σήραγγας που θα μπορούσε να συνδέσει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Η China Railway Construction Corporation θα είναι ο ανάδοχος για την κατασκευή της σήραγγας κάτω από το στενό Kerch, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με αποτέλεσμα στα δύο περίπου χρόνια που ήδη διαρκεί ο φονικός αυτός πόλεμος να έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή