Κάτω από το 3% υποχώρησε  τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όπως μετράται σύμφωνα με τον δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), τον οποίο παρακολουθεί στενά η Federal Reserve για τον καθορισμό των νομισματικών της αποφάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου, ο PCE τον περασμένο μήνα υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, και σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 αυξήθηκε κατά 2,6% μετά από άνοδο 2,9% τον Οκτώβριο. Ο Οκτώβριος ήταν ο πρώτος από τον Μάρτιο του 2021 που ο ετήσιος δείκτης τιμών PCE ήταν κάτω από το 3%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων στοιχείων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE σημείωσε άνοδο 3,2%, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2021, μετά από άνοδο 3,4% τον Οκτώβριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση κατά 2,8% στον γενικό δείκτη και κατά 3,3% στον δομικό PCE.

Η στάση της Fed

Τα στοιχεία, αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά δεδομένα αυτής της εβδομάδας που υποδηλώνουν ότι η οικονομία ανακτά κάποια ταχύτητα. Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι νέες κατοικίες για μια οικογένεια και οι οικοδομικές άδειες έφθασαν σε υψηλά 1-1/2 έτους τον Νοέμβριο.

Η σειρά των αισιόδοξων στοιχείων ώθησε τους οικονομολόγους να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ για αυτό το τρίμηνο, οι οποίες φτάνουν έως και το 2,7% σε ετήσια βάση. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο.

Το ποσοστό του PCE του Νοεμβρίου είναι το πιο πρόσφατο στοιχείο που προσφέρει καλά νέα για τις πιέσεις στις τιμές, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κερδίζει μια σχεδόν διετή μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται ότι θα προχωρήσουν σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή