
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης και άλλοι οργανισμοί θα δώσουν προτεραιότητα στο κόστος των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες μετά τη σύνοδο κορυφής COP28 την περασμένη εβδομάδα,όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του.
COP28: Θρίαμβος ή καταστροφή η σύνοδος για το κλίμα; Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις
Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι. Ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε κανένας μηχανισμός για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το βλέμμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν αμετάβλητες από το 2015, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν διπλασιάστηκαν, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από την Κίνα και τις προηγμένες οικονομίες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Για τον ΙΕΑ, η κύρια υπόθεση από τώρα μέχρι το Μπακού [σ.σ., την COP29] θα είναι πώς μπορούμε να βρούμε μηχανισμούς μείωσης του κινδύνου για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες» δήλωσε ο Birol στο Reuters.
Οι κίνδυνοι συνίστανται στο ότι το κόστος κεφαλαίου για επενδύσεις σε ηλιακές εγκαταστάσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό στις προηγμένες οικονομίες, εμποδίζοντας τη ροή κεφαλαίων, εξήγησε ο ίδιος.
Να καταστεί προτεραιότητα η χρηματοδότηση
«Θα είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας, η μείωση του κινδύνου αυτών των επενδύσεων, η παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα, τις περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα», σημείωσε.
«Διαθέτουμε υπεραρκετά κεφάλαια στον κόσμο τώρα. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παράσχουν κάποιες εγγυήσεις, μηχανισμούς μείωσης του κινδύνου, τα χρήματα θα εισρεύσουν πολύ γρήγορα, καθώς οι δυνατότητες είναι τεράστιες», κατέληξε.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ