Οι θετικές προσδοκίες για το 2024 παραμένουν ως έχουν. Απλά χρειάζεται υπομονή.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στα διεθνή.

Τούτο δε εδράζεται επί των μεταβλητών που έχουν στα χέρια τους, και οδηγούν σε συμπεράσματα υπέρ της ανοδικής τάσης.

Ιδιαίτερα για την εγχώρια αγορά, προσβλέπουμε σε ένα έτος κερδοφορίας σε μετοχές και ομόλογα.

Με κύριους πυλώνες τους ισχυρούς αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης (και σίγουρα ανώτερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης)˙ τη σταδιακή και επίμονη απομείωση του κρατικού χρέους προς ΑΕΠ˙ τη δημοσιονομική πειθαρχία επί μακρόν˙την πολιτική σταθερότητα που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την ευρεία επικράτηση της ΝΔ˙ το θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα˙ και φυσικά, την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι επενδυτές στις εισηγμένες μας, οδηγώντας μας στην κορυφή των αποδόσεων.

Και όλα αυτά, με μια ποιοτική χροιά που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια, καθώς διανύαμε περίοδο απαξίωσης (και όχι άδικα).

Εν πάση περιπτώσει, με μια καλή διασπορά και με ορθή επιλογή τίτλων, ενδεχομένως θα δούμε κέρδη.

Αναγνωρίζουμε την πολύ καλή συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούσα στις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε μεγάλα οικονομικά συστήματα. Αυστηρότερα δοσμένο, η μεταστροφή σε πολιτικές υπέρ χαμηλότερων επιτοκίων δίνει μια διάσταση χαλιναγώγησης των οποιονδήποτε μακροοικονομικών μεταβλητών που θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τις οικονομίες, όπως λ.χ. ο πληθωρισμός. Και μάλιστα, η “νίκη” των κεντρικών τραπεζών δίνει πόντους σε ένα σενάριο μεσοπρόθεσμης εκ νέου ποσοτικής χαλάρωσης και ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού. Και αυτό, οι αγορές το “μυρίζονται”, εξου και η προεξόφληση στα ταμπλό: η Wall Street τρέχει σε ιστορικά υψηλά, με σερί 8 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων.

Βεβαίως, μυρίζονται και τα αρνητικά, που στην περίπτωση αυτή είναι λίγα. Η επενδυτική κοινότητα έχει εστιάσει στα απόνερα της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, την περίπτωση Χούθι. Η μια (αρνητική) μετάφραση είναι ότι οι επιθέσεις και γενικότερα η εμπλοκή των ανταρτών της Υεμένης εμπλέκει έμμεσα το Ιράν, καθώς από εκεί υποστηρίζονται (βλ. Χεζμπολάχ). Κάτι που προκαλεί ανησυχίες με άσχημες προεκτάσεις.

Η άλλη (θετική) μετάφραση είναι η κατ’ ανάγκην (;) κινητοποίηση νατοϊκών- αμερικανικών δυνάμεων αφενός προς υποστήριξη των συμφερόντων του Ισραήλ και προς σταθεροποίηση της έκρυθμης κατάστασης (ως αφορμή)˙ αφετέρου προς αναζήτηση-εγκαθίδρυση συμφερόντων των ΗΠΑ.

Ένα τέτοιο σενάριο θα έδινε το έρεισμα στο Κογκρέσο για νέες αυξήσεις του χρέους, παράλληλα με μια “ευχή” της Fed για ποσοτική χαλάρωση και χαμηλά επιτόκια. Δώρο στις χρηματαγορές, δηλαδή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.