Την ώρα που η ανεργία είναι στο… κόκκινο και εκατοντάδες νέοι με πτυχία ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα μεροκάματο, η αγορά εργασίας προσαρμόζεται στις συνθήκες της ύφεσης. Το ερώτημα που εύλογα έχει προκύψει και ζητεί απάντηση είναι προς τα πού κατευθύνει η συγκυρία τους εργαζομένους στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα.

Η ανεργία το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 10,8%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.256.176 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,5%,σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,0%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Adecco: Τέσσερις στους πέντε εργαζομένους περιμένουν αύξηση μισθού

Η ΕΛΣΤΑΤ στην έρευνα εργατικού δυναμικού για το γ’ τρίμηνο του 2023 έξι επαγγέλματα που πήγαν «κόντρα» στην ανεργία και συνέβαλαν με αύξηση της απασχόλησης στο να υποχωρήσει η ανεργία στο 10,8% για το γ΄ τρίμηνο του 2023 από 11,2% που ήταν το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Τα επαγγέλματα

Στα επαγγέλματα που ρίχνουν την ανεργία, περιλαμβάνονται:

– Τα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, με αύξηση ρεκόρ 8% στην απασχόληση. Στις θέσεις αυτές απασχολούνταν 120,7 χιλιάδες στελέχη του ιδιωτικού τομέα το γ΄ τρίμηνο του 2022, και αυξήθηκαν σε 130,3 χιλιάδες το γ΄ τρίμηνο του 2023.

– Οι ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης κατά 2,9% με σχεδόν 400 χιλιάδες εργαζόμενους στον συγκεκριμένο κλάδο το γ΄ τρίμηνο του 2023, από 387,9 χιλιάδες που ήταν το γ΄ τρίμηνο του 2022. Στους ειδικευμένους τεχνικούς περιλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες με τη διαφορά ότι διαθέτουν περισσότερες γνώσεις από τους απλούς τεχνικούς ή πτυχίο τεχνικής σχολής, ή κατάρτιση, που τους κάνουν περιζήτητους από τους υπόλοιπους τεχνικούς της αγοράς.

– Οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού που είχαν αύξηση απασχόλησης κατά 4,8% σε ετήσια βάση με 294,4 χιλιάδες εργαζομένους στον συγκεκριμένο κλάδο το γ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι 281 χιλιάδων εργαζομένων το ίδιο τρίμηνο του 2022.

– Οι ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης  κατά 3,7% σε ετήσια βάση με 436,6 χιλιάδες εργαζομένους το γ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι 421,2 χιλιάδων εργαζομένων το ίδιο τρίμηνο του 2022.

– Οι επαγγελματίες όλων των κατηγοριών στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επιστημονικός κλάδος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης  κατά 1,8% με 917,9 χιλιάδες άτομα στον συγκεκριμένο κλάδο το γ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι 901,8 χιλιάδων το ίδιο τρίμηνο του 2022.

– Οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης  κατά 1,3% με 960,8 χιλιάδες εργαζομένους το γ΄ τρίμηνο του 2023, έναντι 948,9 χιλιάδων το ίδιο τρίμηνο του 2022.

Οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας

Πρόσφατα, άλλωστε, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης αναφέρθηκε στις χρόνιες αδυναμίες στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τα τελευταία έτη, αρκετές στρεβλώσεις συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών και των νέων παραμένουν σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η επιθυμητή περαιτέρω μείωση της ανεργίας συναρτάται και με το πόσο εύκολα μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Η αναντιστοιχία μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας καθυστερεί την ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, επιβραδύνει το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting