Για ένα ελληνικό, γαλανόλευκο θαύμα κάνει λόγο η γερμανική Bild σε αφιέρωμά της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας φιλοξενεί και συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τη φράση «η Ελλάδα είναι πλέον ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της ΕΕ και μια οικονομία που βιώνει μια άνευ προηγουμένου αναγέννηση», ο πρωθυπουργός εξήγησε στη Bild το πώς η χώρα γύρισε σελίδα – παρά τα προβλήματα της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής που παραμένουν.

Bild: «Kalimera, Rhodos» – Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρόδο! 

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι μεταρρυθμίσεις μάς επέτρεψαν να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό και τις κρίσεις του παρελθόντος, μας βοήθησαν να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Και παρά τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από την ευρωζώνη».

Ενώ επισήμανε πως «το δημοσιονομικό μας έλλειμμα αναμένεται να είναι ένα από τα μικρότερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών φέτος και του χρόνου, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και οι άμεσες ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στην ισχυρή και συνεπή ανάπτυξη».

Το συμπέρασμα του κ. Μητσοτάκη: «Έχουμε αντιστρέψει το κλίμα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία της ευρωζώνης».

Τα θετικά στοιχεία

Για να εξηγήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις επάλξεις, η Bild ανέφερε:

▶ Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχει αποπληρωθεί τόσο μεγάλο εθνικό χρέος τα τελευταία χρόνια όσο στην Ελλάδα – ακόμη και αν η Αθήνα είχε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό: Σε σύγκριση με το 2020, ο λόγος του χρέους μειώθηκε κατά περίπου 35 ποσοστιαίες μονάδες στο 171% του ΑΕΠ (Γερμανία: 66%).

▶︎ Το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού θα είναι μικρότερο από εκείνο της Γερμανίας το 2023 και το 2024.

▶︎ Το 2021, η Ελλάδα κατέγραψε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη 8,4% (Γερμανία: 2,6%), με την ανάπτυξη να συνεχίζεται στο 5,9% το 2022 (Γερμανία: 1,9%).

▶︎ Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P αναβάθμισαν εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά από χρόνια de facto πιστοληπτικής αναξιότητας.

▶︎ Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,6% τον Οκτώβριο. Πριν από δέκα χρόνια, ήταν 28%.

Τα αγκάθια

Παρόλα αυτά, η γερμανική εφημεριδα μιλά για τις υψηλές τιμές και τη χαμηλή αγοραστική δύναμη.

▶︎ Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, οι Έλληνες υποφέρουν από τις υψηλότερες τιμές για καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν μια από τις χαμηλότερες αγοραστικές δυνάμεις.

▶︎ Ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα υποφέρουν από τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές για το γάλα, το τυρί και τα αυγά (38,9% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ).

Η φοροδιαφυγή παραμένει εθνικό σπορ

Η Bild τονίζει πως το υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα. «Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, υπολογίζει το ποσό των διαφυγόντων φόρων σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο μισό των κρατικών δαπανών.

Και προκειμένου να περιορίσει τουλάχιστον τη φοροδιαφυγή, η Ελλάδα έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες: Οι συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ απαγορεύονται. Υπάρχει πλέον η απειλή υψηλών προστίμων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους