Το ράλι στο τέλος του έτους που οδήγησε τον Dow Jones και τον Nasdaq 100 σε υψηλά ρεκόρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να επεκταθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Ο βασικός δείκτης της Μέκκας όλων των χρηματιστηρίων ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 4% τον Δεκέμβριο και κατά 24% από την αρχή του έτους και θέλει μόλις 1% επιπλέον κέρδη για να βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει μια ισχυρή τάση ανόδου τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του νέου έτους, που συνήθως αναφέρονται ως το ράλι του Άγιου Βασίλη.

Wall Street: Εν αναμονή του ράλι του Άγιου Βασίλη

Το φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1972 από τον Yale Hirsch, δημιουργό του “Stock Trader’s Almanac” . Φέτος, η περίοδος συναλλαγών του Άγιου Βασίλη ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου και λήγει στις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα που χρονολογούνται από το 1950, ο S&P 500 σημείωσε μέση απόδοση 1,3% και είναι θετικός το 79% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου συναλλαγών του Άγιου Βασίλη, σύμφωνα με στοιχεία του Ryan Detrick του Ομίλου Carson.

Το διάστημα αυτό σηματοδοτεί την ισχυρότερη περίοδο επτά ημερών κατά την οποία οι μετοχές είναι αξιόπιστα υψηλότερες και βοηθά τον Δεκέμβριο να είναι ο μήνας με τις καλύτερες επιδόσεις του έτους για το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον Detrick.

Τα δεδομένα της αγοράς

Και όταν χρησιμοποιούνται δεδομένα χρηματιστηριακής αγοράς που χρονολογούνται από το 1928, το μέσο κέρδος κατά τη διάρκεια της περιόδου συναλλαγών του Άγιου Βασίλη είναι ακόμη ισχυρότερο στο 1,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Εάν αυτό το ποσοστό επιβεβαιωθεί και φέτος, θα έστελνε τον S&P 500 σε νέα υψηλά ρεκόρ.

«Το ράλι του Άγιου Βασίλη είναι πραγματικό», δήλωσε ο τεχνικός αναλυτής της Bank of America, Stephen Suttmeier, σε σημείωμα νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Suttmeier πρόσθεσε ότι η επερχόμενη περίοδος συναλλαγών είναι επίσης ανοδική κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους, με κατεύθυνση προς το τέταρτο έτος του Προεδρικού κύκλου.

«Αυτή η περίοδος από τα τέλη Δεκεμβρίου του τρίτου προεδρικού κύκλου έως το τέταρτο έτος Ιανουαρίου είναι επίσης ανοδική με τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 70% των περιπτώσεων με μέση απόδοση 0,90%,» είπε ο Suttmeier.

Αλλά εάν ένα ράλι του Άγιου Βασίλη δεν πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τους επενδυτές ότι το επόμενο έτος μπορεί να δει ένα αδύναμο ξεκίνημα για τις μετοχές.

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι πέντε φορές που οι μετοχές παρουσίασαν αρνητικές αποδόσεις κατά την περίοδο του ράλι του Άγιου Βασίλη, ο Ιανουάριος ήταν χαμηλότερος για τις μετοχές κάθε φορά.

«Σημειωτέον, δεν υπήρξε ράλι Άγιου Βασίλη το 2000 και το 2008, δεν ήταν οι καλύτερες στιγμές για τους επενδυτές και πιθανώς ορισμένες σημαντικές προειδοποιήσεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. ]», είπε ο Detrick.

Ως εκ τούτου, ο Hirsch επινόησε τη φράση, «Εάν ο Άγιος Βασίλης δεν εμφανιστεί , τότε θα φανούν οι αρκούδες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές