
Ένα βήμα εγγύτερα προς την υλοποίησή του βρίσκεται το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του φορέα υλοποίησης του έργου ΑΔΜΗΕ, έχει ήδη δοθεί εντολή σε συγκεκριμένη εταιρεία για κατασκευή του καλωδίου που θα συνδέει ηλεκτρικά την Κύπρο με την Κρήτη.
Πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026. Το έργο έχει λάβει επιδότηση από την Εκτελεστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον, η οποία ανέρχεται στα 657 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός ότι στην πρώτη φάση του το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Ελλάδας και μόνον, στην προέκταση του το Great Sea Interconnector προνοεί και για την διασύνδεση του Ισραήλ με τις δύο χώρες. Άλλωστε το θέμα είχε συζητηθεί διεξοδικά στην τριμερή συνάντηση μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ στην Λευκωσία τον περασμένο Σεπτέμβρη χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη.
Σύμφωνα πάντως με νέες πληροφορίες το ισραηλινό ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στο έργο μέσω του ΑΔΜΗΕ. Πάντως το Τελ Αβίβ δεν αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή.
Εν αναμονή τουρκικής αντίδρασης
Η έναρξη των εργασιών για το Great Sea Interconnector δεν αναμένεται να γίνει χωρίς τουρκική αντίδραση, δεδομένου και του σχεδιασμού για πόντιση καλωδίου στα δυτικά της Κύπρου. Μόλις χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου από την κυπριακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Yπενθυμίζεται πως η εταιρεία Nexans έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ, τον νέο φορέα υλοποίησης του έργου, την εντολή να «δεσμεύσει» το απαραίτητο slot για την παραγωγή των καλωδίων και να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Τονίζεται ότι, πρόκειται για το πρώτο ορόσημο στη σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και σηματοδοτεί την εκκίνηση των εργασιών για το εμβληματικό έργο πριν την εκπνοή του 2023 και ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη του ρόλου του project promoter από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector.
Σύμφωνα με πηγές του διαχειριστή, η εξέλιξη αυτή -που καταδεικνύει την βούληση του ΑΔΜΗΕ να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου- έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Purchase Agreement) με τον προηγούμενο project promoter, της μεταβίβασης στον ΑΔΜΗΕ των δυο συμβάσεων των αναδόχων (Nexans, Siemens), καθώς και της μεταφοράς της συμφωνίας επιδότησης (grant agreement) ύψους 657 εκατ. ευρώ από το CINEA (Εκτελεστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον) .
Με πληροφορίες από Deutsche Welle


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό