Η 26η Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη Σύναξη της Παναγίας.

Για τη Μεγάλη Βρετανία και ορισμένες χώρες της Κοινοπολιτείας, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία, στο Χονγκ Κονγκ, η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί τους νεότερους χρόνους ως αργία προερχόμενη από μια παράδοση που ήθελε τους πλούσιους να εκφράζουν ελεημοσύνη στα φτωχά στρώματα –υπηρέτες, εμπόρους κ.ά- προσφέροντας δώρα. Στις μέρες μας πλέον, η λεγόμενη Boxing Day, είναι συνδεδεμένη με αγορές και αθλητικές διοργανώσεις.

Άλλωστε, η 26η Δεκεμβρίου συμπίπτει με τη γιορτή του Αγίου Στεφάνου για τους Καθολικούς, του προστάτη των αλόγων. Εξ ου και η Boxing Day έχει γίνει ημέρα αθλητικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων ιπποδρομιών, κυνηγιού αλεπούδων και ράγκμπι.

Το παραδοσιακό κυνήγι αλεπούς τροποποιήθηκε το 2005 μετά τη θέσπιση νομοθεσίας στην Αγγλία και στην Ουαλία που απαγόρευε σε μεγάλο βαθμό τη χρήση κυνηγόσκυλων στο κυνήγι.

Η αργία δεν πέρασε, όμως, από τους Άγγλους στις αμερικανικές αποικίες.

Οι εξηγήσεις για την προέλευση του ονόματος ποικίλλουν, με κάποιους να πιστεύουν ότι προήλθε από το άνοιγμα των κουτιών (box) ελεημοσύνης που τοποθετούνταν σε εκκλησίες για τη συλλογή δωρεών προς τους φτωχούς.

Άλλοι, ωστόσο, υποστήριξαν ότι προήλθε από τα κουτιά με τα δώρα που δίνονταν στους εργαζόμενους την επομένη των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, επειδή η εργασία των υπαλλήλων απαιτούνταν για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων των εργοδοτών τους, τους επετράπη την επόμενη μέρα για την τήρηση της εορτής. Η πρακτική της παροχής μπόνους στους υπαλλήλους υπηρεσιών συνεχίστηκε, αν και τώρα γίνεται πριν και όχι μετά την ημέρα των Χριστουγέννων.

Τελικά, για όσους συνειρμικά η σκέψη τους πήγε στο άθλημα της πυγμαχίας, ο όρος Boxing στην προκειμένου περίπτωση καμία σχέση δεν έχει με αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα