Αδύναμη, με τους πωλητές να καραδοκούν σε αρκετούς τίτλους, ήταν η επαναφορά του χρηματιστηρίου Αθηνών από την τετραήμερη ανάπαυλα, με τις συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, να παραμένουν χαμηλές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 1.293,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.290,43 μονάδων (-0,04%) και 1.298,43 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 66,6 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 190 χιλ. τεμάχια αξίας 684 χιλ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 3.120,70 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.243,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 1.068,97 μονάδες.

Μικροδιορθώσεις

Η αγορά σήμερα αναλώθηκε σε μικροδιορθώσεις και οριακές αλλαγές στις θέσεις, χωρίς να έχει την ορμή και τη δυναμική ώστε να κλείσει το έτος πάνω από τις 1.300 μονάδες, τις οποίες και πολιορκεί το τελευταίο διάστημα. Για ακόμη μία ημέρα η αγορά βρέθηκε σε «αναμονή», συσσωρεύοντας σε ένα στενό εύρος. Η ζώνη των 1.325-1.350 μονάδων είναι το κλειδί για την συνέχεια προς την ανοδική κατεύθυνση, με τις 1.258 μονάδες να είναι η στήριξη.

Παρόλα αυτά, το ΧΑ οδεύει προς την έκτη καλύτερη χρονιά της ιστορία της, και με τον γενικό δείκτη κοντά σε υψηλά επτά ετών. Ωστόσο, οι συγκρίσεις δεν θα πρέπει να είναι απόλυτες, δεδομένου ότι η σύνθεση της αγοράς, αλλά και η ποιότητα της πλειονότητας των τίτλων του πλέον είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την επταετία που προηγήθηκε. Και αυτά τα στοιχεία είναι που συντηρούν τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι, η αγορά αποχαιρετά το 2023 το οποίο κλείνει με πολύ σημαντικά κέρδη, αλλά ακόμη και πιο ευοίωνες εξελίξεις που μακροπρόθεσμα θα αποτυπώσουν τη δυναμική τους στο νέο έτος που ανατέλλει. Όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Fimance, η χρονιά κλείνει με τον τραπεζικό κλάδο να έχει αφήσει πίσω του τις άσχημες εποχές και να έχει επανέλθει στην κανονικότητα, έχοντας μάλιστα ιδιωτικό χαρακτήρα πλέον. Μπορεί να πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ταρακούνησε λίγο τα νερά, παρόλα αυτά οι τραπεζίτες κατάλαβαν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις αθέμιτες πρακτικές και να κλείσουν τρύπες του παρελθόντος.

Κατά τον ίδιο, το 2023 είχε αρκετές συγκινήσεις, σημαντικά deals αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από πολλά χρόνια. Πλέον οι προσδοκίες μεγαλώνουν σε μία οικονομία που οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα καταφέρει, κόντρα στο ρεύμα, να έχει σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ με τους συμμετέχοντες να αυξάνονται εκθετικά τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο.

Από την άλλη οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, αν και καλό θα ήταν σε αυτό το κομμάτι να κρατάμε μικρό καλάθι έχοντας την πολυτέλεια και χωρίς μειώσεις επιτοκίων να έχουμε πρόβλεψη για 2,5% αύξηση στο ΑΕΠ. Μία κίνηση στην ζώνη των 1.600 μονάδων του γενικού δείκτη είναι ορατή για το νέο έτος, κατά τον κ. Ζαχαράκη, με βάση τόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και με το σημαντικό growth που έχουν αναπτύξει αρκετές εισηγμένες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική με το +1,94%, αλλά και η Πειραιώς με το +1,76% κράτησαν την αγορά, ενώ θετικά, με άνω ου 1% άνοδο, ΄κλείσαν οι Cenergy και Σαράντης. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Alpha bank, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, η Jumbo έχασε 2,63%, με τις Quest, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα να σημειώνουν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν Titan, OTE, Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Coca Cola, ενώ οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ έκλεισαν αμετάβλητες.

Στα “μικρά”, ΚΛΜ και Alumil σημείωσαν κέρδη άνω του 10% με αξιοσημείωτο όγκο, ενώ και η ΕΥΑΘ κέρδισε 6,23%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών