Εξοργισμένος από την πολιτική ορθότητα του ChatGPT, το οποίο αποφεύγει να θίγει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο ‘Iλον Μασκ υποσχέθηκε ότι θα ανέπτυσσε τη δική του μηχανή διαλόγου που θα λέει την αλήθεια έξω από τα δόντια. Όπως φαίνεται δεν ήταν τόσο εύκολο όσο νόμιζε.

Λίγες εβδομάδες μετά το λανσάρισμα του Grok για τους συνδρομητές του X στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρει η Washington Post, ο Μασκ γίνεται στόχος επικρίσεων από δεξιούς κύκλους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις φιλελεύθερες απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα όπως η διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των τρανς. Στην ερώτηση αν οι τρανς γυναίκες είναι πραγματικές γυναίκες, το Grok απάντησε «ναι».

2023: Η τρελή χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης

«Χρησιμοποιώ τόσο το Grok όσο και το ChatGPT ως βοηθούς για έρευνα. Το πρώτο είναι σχεδόν το ίδιο woke με το δεύτερο» έγραψε ο Τζόρνταν Πίτερσον, συντηρητικός κοινωνικός ψυχολόγος και διασημότητα του YouTube.

H απάντηση του Μασκ έμοιαζε να δείχνει ντροπή: «Δυστυχώς, το Internet (με το οποίο εκπαιδεύτηκε) έχει κατακλυστεί από woke βλακείες» έγραψε. «Το Grok θα βελτιωθεί. Αυτό είναι απλώς το beta».

Το Grok είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν της xAI, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που ίδρυσε ο Μασκ τον Μάρτιο. Σε αντίθεση με άλλα chatbot όπως το ChatGPT, δίνει προσβλητικές ή σαρκαστικές απαντήσεις αν του ζητηθεί και «απαντά πικάντικα ερωτήματα που απορρίπτουν τα περισσότερα άλλα συστήματα ΑΙ».

Το θέμα είναι ότι, όπως όλες οι μηχανές διαλόγου, το Grok εκπαιδεύεται με υλικό από το Διαδίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να αναπαράγει την τάση της πολιτικής ορθότητας, μαζί με κοινωνικά στερεότυπα ή προκαταλήψεις που κρύβονται στα δεδομένα.

Οι συνωμοσιολόγοι

Μέχρι στιγμής, γράφει η Washington Post, αυτοί που δείχνουν πιο ενοχλημένοι με το Grok είναι ότι οι συνωμοσιολόγοι που ήλπζαν να το αξιοποιήσουν για να επιτεθούν σε μειονότητες ή να αποδείξουν ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.

Όταν κάποιος ρώτησε το Grok αν οι τρανς γυναίκες είναι πραγματικές γυναίκες, η μηχανή απάντησε «ναι», οπότε ο χρήστης αναρωτήθηκε αν το σύστημα «χρειάζεται κάποια ρύθμιση».

Ένας άλλος δήλωσε πως ανησυχεί μήπως το Grok «καταλήφθηκε από woke προγραμματιστές».

Απογοητευμένος ήταν και ένας γνωστός αρνητής των εμβολίων που ρώτησε το Grok αν τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Η μηχανή απάντησε πως πρόκειται για μύθο που έχει διαψευστεί από πληθώρα μελετών.

Άλλοι χρήστες διαμαρτυρήθηκαν για τις απαντήσεις του Grok σε θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα και τα κυβερνητικά προγράμματα συμπερίληψης, τα οποία ο Μασκ έχει χαρακτηρίσει «προπαγάνδα».

«Πιστεύω πως τόσο το ChatGPT όσο και το Grok έχουν εκπαιδευτεί με παρόμοιο υλικό που αντλήθηκε από το Διαδίκτυο, οπότε η ομοιότητα των απαντήσεων μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη» σχολίασε ο Ντέιβιντ Ροζάντο, ερευνητής που έγινε γνωστός τον Μάρτιο λόγω μελέτης που έδειχνε ότι οι απαντήσεις του ChatGPT κλίνουν ελαφρώς προς τα αριστερά. Το ίδιο συμβαίνει με το Grok, έδειξαν τα πρώτα τεστ.

Απαντώντας σε ανάρτηση του Ροζάντο στο X, ο Μασκ διαβεβαωσε πως «λαμβάνουμε άμεσα μέτρα για να μεταφέρουμε το Grok πιο κοντά στην πολιτική ουδετερότητα».

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI