Περισσότερο πλούσιοι έγιναν οι πλουσιότεροι του κόσμου τη χρονιά που φεύγει..

Απο τους περισσότερο γνωστούς όπως ο ‘Ιλον Μασκ (Tesla) και ο Μαρκ Ζακερμπεργκ (Meta) έως τους λιγότερο γνωστούς, οι πλουσιότεροι του κόσμου έγιναν κυρίως πλουσιότεροι το 2023, αναφέρει ο Guardian.

Κίνα: Μερικές δυσοίωνες προβλέψεις για το έτος που έρχεται

Ακόμη αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες  κατάφεραν να αυξήσουν τις περιουσίες τους, τουλάχιστον στα χαρτιά, «ξεφεύγοντας» απο τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν σε στο πλαίσιο περιορισμών και δεσμεύσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, 12 έχασαν χρήματα το 2023, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν τα κεφάλαιά τους να αυξάνονται, αν και χωρίς προσαρμογή στον πληθωρισμό. Από τους 500 κορυφαίους, το 77% έγιναν πλουσιότεροι, ορισμένοι από αυτούς κατά σχεδόν ασύλληπτα ποσά.

Ο ‘Ιλον Μασκ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με εκτιμώμενη καθαρή αξία 235 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα ημερήσια στοιχεία που παρακολουθούν τις περιουσίες των 500 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων του κόσμου, τα οποία καταρτίζει το Bloomberg.

Παρά τις αναφορές ότι το μερίδιό του στην X, πρώην γνωστή ως Twitter, έπεσε πάνω από το μισό αφού πλήρωσε 44 δισ. δολάρια γι’ αυτήν το 2022, η επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η Tesla, ήρθε να τον σώσει.

Αύξηση μεγαλύτερη απο το ΑΕΠ της Αγκόλα

Οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, δίνοντάς της πλασματική χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 816 δισ. δολαρίων και βοηθώντας τον Μασκ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Tesla, να αυξήσει τον συνολικό του πλούτο κατά σχεδόν 98 δισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από το ετήσιο ΑΕΠ της Αγκόλα.

Ο πλούτος του Musk αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, παρά την ευθεία πρότασή του ότι οι ανήσυχοι διαφημιστές του X θα πρέπει να “πάνε να γ@@@@@” – αλλά δεν σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη σε ποσοστιαίους όρους.

Ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους σε αυτό το σκορ ήταν ο αντίπαλός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με τον οποίο επρόκειτο να παλέψει σε αγώνα κλουβιού νωρίτερα φέτος, προτού οι δυο τους το σκεφτούν καλύτερα.

Η περιουσία του ιδρυτή του Facebook εκτοξεύθηκε κατά 184%, από 45 δισ. δολάρια σε 128 δισ. δολάρια, καθώς η αξία της μητρικής εταιρείας του κοινωνικού δικτύου, της Meta, εκτινάχθηκε κατά 172% μέσα στο έτος.

Μετά από ένα τρομερό 2022, κατά το οποίο η αξία της Meta κατέρρευσε μετά τις ανησυχίες των μετόχων ότι ξοδεύει πάρα πολλά για την προώθηση του λεγόμενου metaverse και αγνοεί τις βασικές της επιχειρήσεις WhatsApp, Instagram και Facebook, η μετοχή έχει ανακτήσει σχεδόν όλες τις απώλειές της.

Αλλά και τα κέρδη της Zuckerberg το 2023 δεν ήταν τα πιο ήρεμα στην πρώτη 50άδα. Ο Ινδονήσιος ιδιοκτήτης ομίλου πολυεθνικών Prajogo Pangestu απόλαυσε περίπου επταπλασιασμό του πλούτου του, χάρη σε ένα μεγάλο στοίχημα στη γεωθερμική ενέργεια, εκτοξεύοντάς τον στην πρώτη 50άδα των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων με καταμέτρηση 31,5 δισ. δολαρίων.

Ποιοι έχασαν

Υπήρξαν και κάποιοι αξιοσημείωτοι χαμένοι. Ενώ και οι 14 πρώτοι αύξησαν τον πλούτο τους, ο 15ος – ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani – είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 36 δισ. δολάρια, στα 84,3 δισ. δολάρια. Η αξία των εταιρειών της οικογένειας Adani κατέρρευσε αφού ένας ακτιβιστής επενδυτής κατηγόρησε τον Gautam ότι “έκανε τη μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία”. Ο όμιλος Adani Group αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων κυριαρχούν οι Αμερικανοί άνδρες. Από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος από τον υπόλοιπο κόσμο, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων που αυξήθηκε κατά 17,2 δισ. δολάρια χάρη στις επιδόσεις του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH , Moët ,Hennessy , Louis Vuitton.

Απο τη Γαλλία είναι και η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στη λίστα. Είναι η επιχειρηματίας και κληρονόμος της αυτοκρατορίας ομορφιάς «L’Oréal»,  Françoise Bettencourt Meyers, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση μετά από αύξηση 316 εκατ. δολαρίων που ανέβασε την καθαρή  αξία της περιουσίας στα 99,1 δισ. δολάρια.

Πολλοί από τους Ρώσους που επλήγησαν από κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία έγιναν πλουσιότεροι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που αποσκοπούν στον περιορισμό της οικονομικής τους ελευθερίας.

Οι Ρώσοι που βγήκαν κερδισμένοι

Στα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις και των οποίων ο πλούτος αυξήθηκε, περιλαμβάνονται ο μεγιστάνας του νικελίου Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλούτος του οποίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 δισ. δολάρια στα 30,6 δισ. δολάρια, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Αλισέρ Ουσμάνοφ, η περιουσια του οποίου αυξήθηκε κατά 1,88 δισ. δολάρια στα 20,3 δισ. δολάρια και ο βιομήχανος Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. δολάρια στα 20 δισ. δολάρια.

Οι οικονομικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι ορισμένα από τα περιουσιακά τους στοιχεία παραμένουν μη ρευστοποιήσιμα: Η συμμετοχή του Mordashov στον γερμανικό τουριστικό πράκτορα Tui έχει παγώσει στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετοχές του δεν μπορούν να πωληθούν και δεν μπορεί να εισπράξει μερίσματα.

Οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους στη λίστα με τους 500 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους. Απο τις ΗΠΑ είναι 189, 52 από την Κίνα και 17 απο τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Dyson ήταν ο πλουσιότερος Βρετανός, στην 95η θέση παγκοσμίως με περιουσία 19,9 δισ. δολάρια μετά από αύξηση 5 δισ. δολαρίων.

Λίγο πιο πίσω, στην 97η θέση, ήταν ο Ratcliffe, ο μεγιστάνας των πετροχημικών με έδρα το Μονακό, ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 8,55 δισ. δολάρια, στα 19,4 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τώρα ένα μερίδιο 1 δισ. λιρών στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού αγόρασε το 25% του συλλόγου σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή