Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με κύριο θέμα την επαναφορά του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα υγείας. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκίνησε να επικρατεί ανησυχία από τους ειδικούς.

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.

Σαρώνει ο κορωνοϊός μέσα στις γιορτές

Τι ισχύει

Συνεχίζει (ισχυρώς ειδικά τώρα με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων) η σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού για COVID-19 ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ικων φαρμάκων.

Τέλος υπάρχει σύσταση για καθολική εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας. Την απόφαση αναμένεται να λαμβάνουν οι επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων που θα κρίνουν βάσει των στοιχείων που έχουν (κρούσματα, νοσηλείες κτλ) αν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανανέωση των συστάσεων για τον εμβολιασμό και υπενθύμιση των ομάδων που θα πρέπει να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Τέλος, επισημάνθηκε από τους επιστήμονες και η ανάγκη να υπάρξει μια ενημερωτική καμπάνια και για τους γιατρούς για τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων, που αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο COVID-19, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διασωλήνωση και το θάνατο.

Έξαρση κρουσμάτων

Ευρεία είναι η ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων το τελευταίο διάστημα και κυρίως για την εποχική γρίπη και για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 128 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 9259 rapid test και βρέθηκαν 1625 θετικά (17.55%). Από τις 1625 περιπτώσεις, οι 831 αφορούν άνδρες και οι 794 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57 χρόνια.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα