Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε στην Ελλάδα την τρίτη δόση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η πληρωμή ανέρχεται σε 3,64 δισεκατομμύρια ευρώ (1,69 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη και 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, χωρίς προχρηματοδότηση). Στις 16 Μαΐου 2023 και στις 22 Νοεμβρίου 2023 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή την τρίτη αίτηση πληρωμής για μη επιστρεπτέα στήριξη και την τρίτη αίτηση πληρωμής για δάνεια, αντίστοιχα, καλύπτοντας 39 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε μη επιστρεπτέα στήριξη και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ταμείο Ανάκαμψης: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός προγραμμάτων αναβάθμισης ανέργων

Γερμανία

Η Γερμανία έλαβε την πρώτη δόση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η πληρωμή ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Στις 15 Σεπτεμβρίου η Γερμανία υπέβαλε στην Επιτροπή την πρώτη αίτηση πληρωμής ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 28 ορόσημα και 8 στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας θα χρηματοδοτηθεί με 28 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Ιταλία

Η Επιτροπή κατέβαλε επίσης στην Ιταλία την τέταρτη δόση για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη και δάνεια ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 η Ιταλία υπέβαλε στην Επιτροπή την τέταρτη αίτηση πληρωμής ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 21 ορόσημα και 7 στόχους.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας θα χρηματοδοτηθεί με 194,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 71,8 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 122,6 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Διαβάστε περισσότερα εδώ για το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εδώ.

Πορτογαλία

Τέλος, η Επιτροπή εκταμίευσε στην Πορτογαλία την τρίτη και τέταρτη συνδυασμένη δόση ύψους 2,46 δισεκατομμυρίων ευρώ μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης και δανείων (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Τον Οκτώβριο του 2023 η Πορτογαλία υπέβαλε στην Επιτροπή το τρίτο αίτημα πληρωμής της τρίτης και τέταρτης δόσης επιχορήγησης (1,77 δισ. ευρώ και 0,82 δισ. ευρώ) και για την τρίτη και τέταρτη δόση δανείου (0,36 δισ. ευρώ και 0,22 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καλύπτοντας 47 ορόσημα και στόχους. Στις 13 Δεκεμβρίου η Επιτροπή ενέκρινε εν μέρει θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Πορτογαλίας, διαπιστώνοντας ότι ένα ορόσημο και ένας στόχος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και ένα ορόσημο σχετικά με τη μεταρρύθμιση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων δεν είχαν εκπληρωθεί ικανοποιητικά. Η Επιτροπή αναγνώρισε τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Πορτογαλία για την εκπλήρωση αυτών των εκκρεμών οροσήμων και στόχων, αν και πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικές προσπάθειες.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας θα χρηματοδοτηθεί με 22,2 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.

Επιπλέον, η Επιτροπή κατέβαλε στη Σλοβακία την τρίτη δόση ύψους 662 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στις 25 Σεπτεμβρίου η Σλοβακία υπέβαλε στην Επιτροπή την τρίτη αίτηση πληρωμής ύψους 662 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 21 ορόσημα και έξι στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβακίας θα χρηματοδοτηθεί με 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων. Επιπλέον, καταβλήθηκε σήμερα η δεύτερη πληρωμή στη Σλοβενία για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 225,91 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) και επιστρεπτέα στήριξη ύψους 310,09 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Στις 15 Σεπτεμβρίου η Σλοβενία υπέβαλε στην Επιτροπή τη δεύτερη αίτηση πληρωμής ύψους 536 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 43 ορόσημα και τρεις στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβενίας θα χρηματοδοτηθεί με 1,61 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 1,07 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Οι πληρωμές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την εφαρμογή από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που περιγράφονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους