Στη Γερμανία λαμβάνει χώρα μια στρατηγική διαδικασία απόκτησης αγροτικών εκτάσεων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, με απώτερο στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων που θα είναι ανεξάρτητες από το κράτος, σύμφωνα με την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών και υπουργεία.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές και οι ΜΚΟ που παρακολουθούν τις ακροδεξιές ομάδες αναφέρουν ότι τα μέλη του κινήματος των Reichsbürger (Πολίτες της αυτοκρατορίας), τα οποία απορρίπτουν το κράτος που προέκυψε στη Γερμανία μετά το 1945, πραγματοποιούν στοχευμένη προσπάθεια να εγκαθιδρύσουν παράλληλες κοινωνικές δομές και να διεισδύσουν στις υπάρχουσες, όπως σχολεία, συλλόγους και δημόσια αξιώματα.

Γερμανία: Σε κρίση ο ξενοδοχειακός κλάδος

Με βάση πρόσφατο αίτημα που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών η εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης Die Linke Μαρτίνα Ρένερ, οργανώσεις ακροδεξιών εξτρεμιστών έχουν αγοράσει 40 εκτάσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία την τελευταία διετία. Ο παραπάνω αριθμός οδηγεί στο συμπέρασμα πως επιταχύνεται μια τάση που καταγράφεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στο πλαίσιο της οποίας σπίτια, παμπ και αγροτικές εκτάσεις που είναι δύσκολο να πωληθούν «αρπάζονται» από ακροδεξιές ομάδες και αξιοποιούνται για μια σειρά από δραστηριότητες – από την απλή διαβίωση μέχρι χώρους τοκετού, αίθουσες αθλητικών δραστηριοτήτων και εορταστικές εκδηλώσεις.

Εθνικό έδαφος

Ανάμεσα στις οργανώσεις που ξεχωρίζουν είναι η Königreich Deutschland (Βασίλειο της Γερμανίας) ή KRD που ιδρύθηκε το 2012 και διαθέτει το δικό της νόμισμα και Σύνταγμα, τα οποία της προσδίδουν μια δομή αντίστοιχη ενός κράτους. Προωθεί δε τους επεκτατικούς της στόχους αγοράζοντας οτιδήποτε χαρακτηρίζει «εθνικό έδαφος», όπως εκτάσεις και σπίτια.

Το άνετο και απομονωμένο χωριό Rutenberg, που βρίσκεται στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου σε απόσταση περίπου 90 λεπτών από το Βερολίνο, είναι ένας από τους πιο πρόσφατους στόχους της KRD, στην προσπάθειά της να ιδρύσει μια αυτόνομη κοινότητα – ή, όπως το έχει περιγράψει ο ηγέτης της και αυτοαποκαλούμενος «βασιλιάς» Πέτερ Φίτζεκ, ένα Gemeinwohldorf (χωριό για το κοινό καλό).

Ο Πέτρος ο Πρώτος

Ο Φίτζεκ, πρώην μάγειρας και δάσκαλος του καράτε, ενθρονίστηκε ως «Πέτρος ο Πρώτος» το 2012, σε μια τελετή στην οποία κυριαρχούσαν τα βασιλικά σύμβολα και ενδύματα. Μαζί με τους οπαδούς του – ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται ανάμεσα στους 2.000 και 5.000 – απορρίπτουν ανοιχτά το σύγχρονο γερμανικό κράτος και ονειρεύονται να το αλώσουν και να το αντικαταστήσουν με το δικό τους βασίλειο. Σε αυτό το πλαίσιο, η KRD εκδίδει ήδη τα δικά της διαβατήρια, ενώ διαθέτει ως νόμισμά της το Engelgeld (χρήμα των αγγέλων) και δική της τράπεζα.

Προσφέρει δε σε όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αυτό που ονομάζει «εξαίρεση από το σύστημα» σεμινάρια για το πώς θα το καταφέρουν, έναντι 340 ευρώ, καθώς και υποσχέσεις για ελευθερία – συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τους φόρους –, εξάωρη εβδομάδα εργασίας και χρήση ομοιοπαθητικών μεθόδων αντί της συμβατικής ιατρικής. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να ανταλλάξουν τα χρήματά τους με Engelgeld, ενώ αφότου το κάνουν δεν έχουν τη δυνατότητα να τα ανταλλάξουν εκ νέου.

Τεράστια απάτη

Οι Αρχές περιγράφουν τα παραπάνω ως μια «τεράστια απάτη». Οι αξιωματούχοι της BfV αναφέρουν ότι παρακολουθούν την KRD και τις «αντιδημοκρατικές επεκτατικές της φιλοδοξίες» από τις αρχές του 2022. Προειδοποιούν δε για τα σχέδιά της να αγοράσει και άλλες εκτάσεις και να προσελκύσει ανθρώπους που τη βλέπουν με συμπάθεια να μετακομίσουν εκεί. Αναφέρουν, ταυτόχρονα, διασύνδεση με το κίνημα Anastasia, μια σύγχρονη λατρευτική οργάνωση με αντισημιτικές τάσεις, που ξεκίνησε στη Ρωσία τη δεκαετία του ’90 και επεκτείνεται διαρκώς. Προσθέτουν, επίσης, ότι τα lockdown στην περίοδο της πανδημίας συνέβαλαν ώστε να διευκολυνθεί η σιωπηρή εμφάνιση της συγκεκριμένης ομάδας σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα κάπου 25.000 Reichsbürger και οπαδοί της αυτοδιακυβέρνησης, με τον παραπάνω αριθμό να αυξάνει διαρκώς.

Πηγή:tanea.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.