Το απερχόμενο 2023 αφήνει θετικές προσδοκίες στο επενδυτικό κοινό

Διαδικαστικού χαρακτήρα η τελευταία συνεδρίαση του έτους, τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και παγκοσμίως.

Εμείς κλείνουμε τον χρόνο με ισχυρές αποδόσεις της τάξεως του 40% για τον Γενικό μας Δείκτη, του 60% για τον Δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης και του ..άπιαστου 67% για τον Δείκτη Τραπεζών.

Ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή παγκοσμίως τόσο σε Γενικούς Χρηματιστηριακούς Δείκτες όσο και σε κλαδικούς.

Για τη σύγκριση, οι αντίστοιχοι αμερικανικοί δείκτες, είτε αμιγώς τραπεζικοί ή και γενικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε S&P και Dow, είδαν από +10% έως +15%.

Αντίστοιχα, οι δύο ισχυρότεροι κλάδοι, εκείνοι των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας-πληροφορικής δεν ξεπέρασαν το +55%.

Ενώ και ο γενικός “τεχνολογικής στάθμισης” Nasdaq Composite έγραψε +48%.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το Χρηματιστήριό μας υπεραπέδωσε σε επίπεδο Δεικτών και παρά το γεγονός ότι η περίοδος Αυγούστου-Οκτωβρίου ήταν κακή με μέγιστες απώλειες περ. 17%.

Αν κατέβουμε επίπεδο και δούμε επιμέρους επιλογές, θα εξάγουμε δύο -τουλάχιστον- συμπεράσματα: το πρώτο έχει να κάνει με τις επιλογές του 2024, καθώς τείνουμε να ..αγαπάμε μετοχές που ήδη έτρεξαν στο ταμπλό, ήδη υπεραπέδωσαν, και φυσικά ήδη απέδειξαν το γιατί. ΤΟ δεύτερο σχετίζεται με τις επιλογές που “πρέπει” να αποφύγουμε, ή έρστω να δούμε σε δεύτερο χρόνο, διότι οι μετοχές που υποαπέδωσαν ή/και κατέγραψαν ζημίες (ειδικά σε μια καλή χρονιά) έχουν έναν ή περισσότερους λόγους που το έκαναν. Δεν είναι συνετό να περιμένουμε με τέτοιου είδους χαρτιά στα χέρια μας πότε θα αλλάξει αυτό, ενώ η υπόλοιπη αγορά τρέχει ανοδικά.

Σε αδρές γραμμές, οι αγορές εμφάνισαν σοβαρή ανθεκτικότητα στο -ομολογουμένως δύσκολο- 2023, ελέω πιέσεων από τις επιτοκιακές στοχεύσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως του διδύμου Fed-ΕΚΤ.

Και το καλύτερο είναι ότι οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για μελλοντική μείωση των επιτοκίων (άρα και αποσυμφόρηση των αγορών) βρίσκουν τα Χρηματιστήρια στα ιστορικά τους υψηλά, τουλάχιστον σε βασικούς δείκτες όπως S&P500, Dow Jones30, Nasdaq100, Eurostoxx50. Με προεξοφλητική δυναμική απαράμιλλης έντασης. Μα και η Ασία τα πήγε περίφημα, με την Ινδία επίσης σε ιστορικές κορυφές και την Ιαπωνία να υπεραποδίδει, εν όψει κρίσιμων ιστορικής σημασίας αποφάσεων για ενδεχόμενη μεταστροφή της παραδοσιακά μηδενικού επιτοκίου νομισματική πολιτική της BoJ. Μοναδικό παρατράγουδο η Κίνα, αφενός λόγω προβλέψεων για μειωμένους (θετικούς, ωστόσο) ρυθμούς μεγέθυνσης, αφετέρου εξαιτίας της διαφαινόμενης ρήξης στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Κι η ετήσια απόδοση -14% του Hang Seng, επαληθεύει τα παραπάνω.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, έχουμε μπροστά μας ανοιχτό δρόμο, πάντα τελώντας υπό την αναβλητική αίρεση της (επαν)εμφάνισης κάποιου αρνητικού παράγοντα που θα άλλαζε τις ισορροπίες (εδώ θα είμαστε, να τον αξιολογήσουμε ανάλογα).

Με σωστή επιλογή τίτλων και καλή διασπορά, μπορεί κάποιος να σταθεί αξιοπρεπώς στο ταμπλό, χωρίς να ανησυχήσει αν τελικά θα επιλέξει κάποια μετοχή που δεν θα αποδώσει τα μέγιστα, ή δεν θα επιλέξει κάποια που θα υπεραποδώσει.

Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να επενδύσει “σωστά”, υπό την έννοια της διαχείρισης του κινδύνου. Και μάλιστα, εκείνου του κινδύνου που ο ίδιος προσωπικά ανέχεται.

Έτοιμες λύσεις ή μαγικά φίλτρα δεν υπάρχουν. Οι αγορές στην παρούσα φάση μοιάζουν να θέλουν να προχωρήσουν ανοδικά, έχοντας μειώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου στο σύνολο, τουλάχιστον σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερου εύρους επιλογών,  χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι το μόνο βέβαιο είναι το αβέβαιο, ώστε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για ενδεχόμενες αλλαγές-αναδιαρθρώσεις ή ό, τι άλλο χρειαστεί.

Υπενθυμίζουμε το προφανές ότι τη Δευτέρα τα Χρηματιστήρια απανταχού θα παραμέινουν κλειστά λόγω αργίας πρωτοχρονιάς.

Καλή χρονιά με υγεία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.