Στα χέρια της PetroChina παρέδωσε ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil το κοίτασμα West Qurna 1 στο νότιο Ιράκ, αποχωρώντας επισήμως από το πεδίο.

Ιράκ: Σταματούν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν μέσω Τουρκίας

Όπως μεταδίδει το Reuters, ανώτεροι ιρακινοί αξιωματούχοι του πετρελαϊκού τομέα συναντήθηκαν με στελέχη της ExxonMobil, της PetroChina και της Basra Oil Co τη Δευτέρα στο κοίτασμα West Qurna 1 κοντά στη Βασόρα για να σηματοδοτήσουν την πλήρη αποχώρηση της Exxon και την παράδοση των δραστηριοτήτων της στην PetroChina.

«Συναντιόμαστε σήμερα για να αποχαιρετήσουμε την ExxonMobil και ταυτόχρονα συγχαίρουμε την PetroChina που έγινε ο κύριος ανάδοχος», δήλωσε στο Reuters ο Basim Mohammed, αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου της χώρας.

Μετά την αποχώρηση της Exxon, η PetroChina κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο κοίτασμα.

Η συμφωνία

Πέρυσι, το Ιράκ υπέγραψε συμφωνία πώλησης για την απόκτηση του 22,7% του μεριδίου της ExxonMobil στο West Qurna 1 από την κρατική Basra Oil Co (BOC) του Ιράκ, ενώ η κρατική Pertamina της Ινδονησίας αγόρασε το υπόλοιπο 10% του μεριδίου της Exxon, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 20%.

Ο τελικός διακανονισμός που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ του υπουργείου πετρελαίου του Ιράκ και της Exxon εξυπηρέτησε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, δήλωσε ο Mohammed.

Το West Qurna 1 παράγει σήμερα περίπου 550.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), πρόσθεσε.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο με ανακτήσιμα αποθέματα που εκτιμώνται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Το Ιράκ και η PetroChina σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή σε 600.000 bpd στο τέλος του 2024, δήλωσε ο επικεφαλής της BOC.

Αποεπένδυση από το Ιράκ

Μετά την αποχώρησή της από το West Qurna 1, η Exxon δεν θα έχει καμία παρουσία στον ενεργειακό τομέα του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι της BOC.

Ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου πάντως δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καλέσει την ExxonMobil να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη μελλοντικών ενεργειακών έργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή