Σε μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια προχώρησε τη Δευτέρα η Τράπεζα του Ισραήλ, μετά από στοιχεία που δείχνουν αποδυνάμωση της οικονομίας και υποχώρηση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα του σαρωτικού πολέμου που διεξάγει το Τελ Αβίβ στη Γάζα. Το Ισραήλ μετατρέπεται έτσι στην πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που χαλαρώνει την νομισματική της πολιτική.

Ισραήλ: Χιλιάδες έφεδροι επιστρέφουν για να ενισχύσουν την πληγωμένη οικονομία

Όπως μεταδίδει το Reuters, πριν ανακοινωθεί η απόφαση οι αναλυτές ήταν διχασμένοι, με επτά να μην αναμένουν καμία κίνηση και επτά να προβλέπουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, την πρώτη από τον Απρίλιο του 2020.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της μονάδας από 4,75% σε 4,50%.

Πίεση στην οικονομία λόγω πολέμου

«Ο πόλεμος έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες, τόσο στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές» ανέφερε η κεντρική τράπεζα. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την αναμενόμενη σοβαρότητα και διάρκεια του πολέμου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την έκταση των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα».

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε πάντως ότι οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και η κατάσταση της απασχόλησης δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη μετά την απότομη πτώση που σημειώθηκε με την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Η μείωση έρχεται μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, σε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιξης. Η τελευταία μείωση του επιτοκίου έγινε τον Απρίλιο του 2020.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% τον Νοέμβριο από 3,7% τον Οκτώβριο, αλλά παρέμεινε πάνω από το ετήσιο εύρος-στόχο του 1%-3%. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο και να κλείσει το 2023 με ανάπτυξη 2%.

Οι επιτελείς της τράπεζας διατήρησαν τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη στο 2% τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, ενώ η ανάπτυξη εκτιμούν ότι θα τρέξει με 5% για το 2025. Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την τράπεζα, φαίνεται ότι θα υποχωρήσει στο 2,4% φέτος, ενώ το επιτόκιο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,75% από 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή