Στον απόηχο του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία, το κόστος αντασφάλισης ακινήτων στην Τουρκία , έναντι φυσικών καταστροφών,  ανεβαίνει.

Οι αντασφαλιστές αυξάνουν τις τιμές για την κάλυψη περιουσίας στην ετήσια ανανέωση των συμβολαίων και μάλιστα οι τιμές των αντασφαλίσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, αναφέρουν οι FT.

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 55 νεκροί από τον σεισμός των 7,6 Ρίχτερ

Πόλη Togi , Χερσόνησος Noto-Ιαπωνία

Στην Τουρκία το κόστος αντασφάλισης ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών διπλασιάστηκε στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον περσινό σεισμό, σύμφωνα με νέα στοιχεία, καθώς ο κλάδος αξιολογεί τις επιπτώσεις από το μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία.

Ο σεισμός που έπληξε πέρυσι την Τουρκία και τη Συρία και προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, άφησε στους ασφαλιστές έναν εκτιμώμενο λογαριασμό ύψους 6 δισ. δολαρίων και  προκάλεσε τον δραματικό περιορισμό σε ορισμένους τύπους αντασφάλισης για καταστροφές ακινήτων, σύμφωνα με την εταιρία Gallagher Re μια απο τις μεγαλύτερες εταιρίες με δραστηριοτητα στη μεσιτεία ασφαλίσεων.

Η τιμή της εν λόγω αντασφάλισης, την οποία οι ασφαλιστές αγοράζουν για να μοιραστούν το κόστος των απαιτήσεων για γεγονότα όπως οι τυφώνες και οι σεισμοί, αυξήθηκε μεταξύ 50% και 100% στην Τουρκία στις ανανεώσεις συμβολαίων στο τέλος του έτους, γεγονός που συνέβαλε στην «πιο δύσκολη ανανέωση που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι (ασφαλιστές) εδώ και μια γενιά», δήλωσε η Gallagher Re, την Τρίτη.

Ζημιές 100 δισ. δολαρίων

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας που συνέβαλε στο να φθάσουν οι ασφαλιστικές ζημίες , που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές τα 100 δισ. δολάρια πέρυσι για τέταρτη συνεχή χρονιά. Αυτό αποτέλεσε το σκηνικό για τις διαπραγματεύσεις για πολλά απο τα συμβόλαια που ανανεώθηκαν την 1η Ιανουαρίου.

Ο ισχυρός σεισμός στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας την Πρωτοχρονιά, ο οποίος είχε προκαταρκτικό μέγεθος 7,6 βαθμών, άφησε πίσω του τουλάχιστον 55 νεκρούς και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δρόμους και υποδομές.

Στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το μέγεθος των πιθανών απαιτήσεων, αλλά ότι το γεγονός θα αποτελέσει παράγοντα σε έναν άλλο γύρο ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων τον Απρίλιο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ δείχνουν ότι υπάρχει 36% πιθανότητα οι οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από τον σεισμό -είτε καλύπτονται από την ασφάλιση είτε όχι- να κυμανθούν μεταξύ 1 και 10 δισ. δολαρίων.

Απότομη αύξηση του κόστους

Μια άλλη έκθεση την Τρίτη , από την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρία μεσίτειας Howden , ανέφερε ότι το κόστος των παγκόσμιων αντασφαλίσεων για καταστροφές περιουσίας αυξήθηκε κατά 3% στις ανανεώσεις του Ιανουαρίου, πιο συγκρατημένα από το προηγούμενο έτος, αλλά απογοητεύοντας τους ασφαλιστές που ήλπιζαν σε κάποια ανακούφιση.

Οι τιμές των αντασφαλίσεων έχουν αυξηθεί κατά τους τελευταίους 18 μήνες, πιέζοντας τους ασφαλιστές και τους πελάτες τους.

Ο David Flandro, επικεφαλής της ανάλυσης του κλάδου στο βραχίονα αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης της Howden, δήλωσε ότι η «ισχυρή τιμολόγηση από γενιά σε γενιά» είχε δελεάσει τους αντασφαλιστές να αναλάβουν περισσότερες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την απότομη αύξηση του κόστους αντασφάλισης σε ορισμένα άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών των ΗΠΑ που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα πέρυσι.

Το κόστος της αντασφάλισης τέτοιων περιοχών αυξήθηκε μεταξύ 10 και 50 τοις εκατό, σύμφωνα με την έκθεση της Gallagher Re.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή