Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας την ότι θα προχωρήσουν αμέσως στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα εάν καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά από τη νέα καθυστέρηση από την Τουρκία αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Κατά πληροφορίες που προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο Άντονι Μπλίνκεν, στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να καταβάλει ακόμα μία προσπάθεια να πείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση, στα μέσα Ιανουαρίου.

Η προειδοποίηση του Μπλίνκεν

Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πειστεί, τότε αναμένεται να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ακόμα και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει άλλωστε προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ότι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί εάν η Τουρκία συνεχίσει ν’ αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την υπόθεση της Σουηδίας.

Πηγή : in.gr
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα