
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τοποθετήθηκαν για το προειδοποιητικό σήμα που έλαβαν κάτοικοι στο κινητό τους 1′ πριν από τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, ενώ σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα συντρίμμια κτιρίων.
Από τον σεισμό έχουν καταρρεύσει κτίρια, καταστράφηκαν οδικές αρτηρίες, διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες νοικοκυριά και οι κάτοικοι έφυγαν προς παράκτιες κοινότητες προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.
«Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή και σε μία χώρα εξαιρετικά σεισμογενή και βέβαια το συμπλήρωμα ενός σεισμού στην Ιαπωνία είναι και ένα τσουνάμι» διευκρίνισε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:
«Το τσουνάμι δεν ήταν αρκετά μεγάλο, ο σεισμός έγινε σε ένα ικανοποιητικό βάθος και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μεγαλύτερο τσουνάμι. Η ψυχραιμία του κόσμου είναι δεδομένη στην Ιαπωνία διότι 2-3 φορές τον χρόνο σε όλα τα σχολεία, και υπηρεσίες υποχρεωτικά γίνονται ασκήσεις σεισμού, υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή γίνεται εκκένωση», είπε αρχικά.
Διευκρινίσεις για το μήνυμα «1 λεπτό πριν τον σεισμό»
«Στην Ελλάδα θέλουμε ακόμα δουλειά στην ενημέρωση για τον σεισμό και αυτό κάνουμε, είμαστε σε ένα επαρκές επίπεδο. Το μήνυμα δεν ήρθε λίγο πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός δίνεται προειδοποίηση» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως εξήγησε, επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-2,5 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, και τα ηλεκτρονικά σήματα τρέχουν με 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού.
«Είχε ξεκινήσει ο σεισμός και το σήμα ήρθε νωρίτερα, όταν ήμασταν σε μακρινές αποστάσεις. Όταν είμαστε σε κοντινή απόσταση 10-20 χιλιόμετρα, έρχονται ταυτόχρονα ο σεισμός και το μήνυμα, αυτό δε μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 30, 40, 100 χιλιόμετρα, τότε το ηλεκτρονικό σήμα (το «112») έρχεται πρώτο και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;
«Αν γίνει σεισμός στην Αταλάντη δεν είναι σίγουρο ότι προλαβαίνουμε για να στείλουμε το μήνυμα γιατί η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποιον χρόνο, κάποια δευτερόλεπτα κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Εάν προλάβει να έρθει πρώτο το σήμα και το αντιληφθούμε το σήμα, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας. Όταν είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα, μας δίνεται ο χρόνος να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα και να προστατευθούμε. Την εντολή την δίνουμε αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Η εκπαίδευση και οι υποδομές που να μην καταρρέουν είναι σημαντικά. Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης στην χώρα και κάνουμε επιπλέον βήματα προχωρώντας σε υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.
Τι είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Μιλώντας σήμερα το πρωί εκπομπή Συνδέσεις, της ΕΡΤ ο κ Παπαδόπουλος εξήγησε ότι βρίσκεται τους δύο τελευταίους μήνες εκεί, σε πανεπιστήμιο ερευνών γύρω από το φαινόμενο και επανέλαβε ότι ένα λεπτό, 45 δεύτερα πριν το σεισμό, έλαβε προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό. Όπως το 112 το δικό μας, είπε, εξηγώντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε 112 για σεισμό και θα αργήσουμε να έχουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Όπως είπε στη συνέχεια της συνέντευξής του έχουμε μήνυμα για μετά τον σεισμό και αυτό είναι σημαντικό και μια πρόοδος, ενώ όπως είπε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε ότι αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές