Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε μιλώντας στο dpa ότι υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τουρκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Τουρκ δήλωσε στο dpa από τη Γενεύη: «Αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι», τόνισε ο Τουρκ στο dpa. «Επιπλέον, η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Φυσικά, τελικά τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν ποιος έχει διαπράξει ποιο αδίκημα».

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Με δεδομένους τους πολύ ισχυρούς βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά», εξήγησε.

Ερευνα στο Ισραήλ σε βάρος στρατιώτη που φέρεται να σκότωσε κρατούμενο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα εις βάρος στρατιώτη που φέρεται να σκότωσε Παλαιστίνιο κρατούμενο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος, τον οποίο ο στρατός χαρακτηρίζει «φερόμενο τρομοκράτη», συνελήφθη και στη συνέχεια ανακρίθηκε στη Γάζα προτού τεθεί «υπό την εποπτεία ενός στρατιώτη ο οποίος πιστεύεται ότι άνοιξε πυρ εναντίον του προκαλώντας τον θάνατό του», σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες, ξεκίνησε έρευνα της στρατονομίας προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

«Εκτελέσεις  με συνοπτικές διαδικασίες»

Η Χαμάς ζήτησε στις 24 Δεκεμβρίου τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για «τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες», τις οποίες, όπως καταγγέλλει, έχει διαπράξει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 137 από την αρχή του πολέμου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ζητήσει από το Ισραήλ να ξεκινήσει έρευνα για «την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» από τις δυνάμεις του, με βάση «ανησυχητικές πληροφορίες» σχετικά με τον θάνατο «11 άοπλων Παλαιστίνιων ανδρών» στην πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ είχε απαντήσει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «αβάσιμες και δεν αληθεύουν».

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά λάθος τρεις Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ τουλάχιστον 18 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από φίλια πυρά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τσαχάλ.

Τουλάχιστον 21.978 άνθρωποι – στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες—έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα