Παρά τις καιρικές διαταραχές που σχετίζονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο,  οι οποίες επηρεάζουν βασικές γεωργικές περιοχές παγκοσμίως, και τις διαταραχές στη Μαύρη Θάλασσα που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία που υποδηλώνουν περαιτέρω χαλάρωση του πληθωρισμού των τροφίμων το νέο έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg οι τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους εδώ και μια δεκαετία. Αυτό οφείλεται κυρίως στις καλλιέργειες σε βασικές περιοχές και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση του πληθωρισμού των τροφίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σε χαμηλό διετίας οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στο Chicago Board of Trade σημείωσαν βουτιά 31% το 2023 και τα συμβόλαια σιταριού μειώθηκαν 21%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2013. Η σόγια υποχώρησε 15%. Αυτό οδήγησε τον υποδείκτη Bloomberg Grains Spot σε διολίσθηση 22,8%. Αυτά είναι καλά νέα για τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει ήδη ξεπεράσει τα υψηλά ρεκόρ.

Εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων

«Η πτώση αφορά σε μεγάλες καλλιέργειες σε βασικούς προμηθευτές όπως είναι η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία μετά από χρόνια διαταραχών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ το 2022», έγραψε το Bloomberg και πρόσθεσε: «Οι χαμηλότερες τιμές για τα βασικά σιτηρά θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος του ψωμιού και να καταστήσουν λιγότερο δαπανηρή τη διατροφή των ζώων, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής και ακόμη και τα βιοκαύσιμα. Οι αναλυτές αναμένουν ακόμη χαμηλότερες τιμές για το καλαμπόκι και τη σόγια το 2024, ενώ το σιτάρι αναμένεται να ανακάμψει εν μέσω στενότερων προμηθειών».

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα μειωθούν αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπούν οι ταραχές για τα τρόφιμα στις αναδυόμενες χώρες. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των τροφίμων είναι συγκρίσιμα με αυτά που πυροδότησαν τις ταραχές της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή το 2010.

Η Sara Menker, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Gro Intelligence, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα σε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV στο περιθώριο του New Economy Forum του Bloomberg στη Σιγκαπούρη ότι η τρέχουσα επισιτιστική κρίση ξεπέρασε αυτή του 2007-08 . Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές των καλλιεργειών και στις απότομες μειώσεις των τοπικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή