Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε σήμερα 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,84%, από 3,88% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Νοεμβρίου. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών, με βάση και το δανειακό πρόγραμμα της ελληνικής Δημοκρατίας των περίπου 10 δις. ευρώ για το 2024, Ελλάδα αναμένεται να προσφύγει στις αγορές δύο φορές κατά το α΄ τρίμηνο του έτους με την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων 5-10 ετών.

OΔΔΗΧ: Ομόλογα 10 δισ. ευρώ θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο το 2024

Το «ταμειακό μαξιλάρι»

Με βάση τις παραδοχές του ΟΔΔΗΧ το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα κυμανθεί το 2024 στα 356 δισ. και με το ΑΕΠ στα 233,77 δισ. ευρώ, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 152,3% από 206,3% στο υψηλό του 2020 σημειώνοντας πτώση 54 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ σε 2-3 χρόνια ο εν λόγω δείκτης θα είναι καλύτερος της Ιταλίας. Να σημειωθεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 αναμένεται σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις να ξεπεράσει τελικά τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 θα κυμανθεί στα 4,7 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο και οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους. Παράλληλα το «ταμειακό μαξιλάρι» από τα περίπου 40 δισ. ευρώ σήμερα θα βρεθεί στο τέλος του 2023 στα 28 δισ. ευρώ, καθώς πέρα από τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιανουαρίου θα προχωρήσει και η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων (GLF) ύψους 5,29 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2024 και το 2025.
Να σημειωθεί πως το «ταμειακό μαξιλάρι» δημιουργήθηκε σε μεγάλο μέρος του με δανεικά, όταν τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βάσει του χρονοδιαγράμματος θα έπρεπε να βγει από τη μνημονιακή εποπτεία (3ο μνημόνιο), καθώς κρίθηκε απαραίτητο ένα είδος εγγύησης στις αγορές για τις μελλοντικές εκδόσεις χρέους. Η χώρα δανείστηκε 9 δισ. ευρώ από τον ESM, αλλά και από τις αγορές, και περίπου 15,7 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ, για το οποίο πληρώνουμε 450 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά: Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή
Οικονομία |

Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων για το Πάσχα, τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι μικρότερα με περισσότερες παρασκευές στο σπίτι ενώ η δαπάνη για αγορές φτάνει τα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό