Οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων καθώς και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου, καθορίζονται με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, η οποία αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Επισκέψιμο τυροκομείο είναι κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της σχετικής απόφασης.
ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστούν τα επιχειρησιακά προγράμματα οπωροκηπευτικών
Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤΥ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
Επισημαίνεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου παράγονται τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.
Προαγωγή κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, συνιστάται στις τυροκομικές μονάδες, οι οποίες παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) να κάνουν σχετική αναφορά στην αίτησή τους για την απόκτηση του ΣΕΤΥ, υποβάλλοντας την απαιτούμενη τεκμηρίωση της κατοχής πιστοποιητικού ΠΟΠ/ΠΓΕ (ή σχετική βεβαίωση) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Για το έντυπο ή/και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς το περιεχόμενό του, και πάντως εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησής του στην ως άνω υπηρεσία, άλλως, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη της.
Τα δικαιολογητικά
Για τη χορήγηση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤΥ) υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αίτηση-Δήλωση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία αναγράφονται:
β) Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή έναρξη λειτουργίας επιχείρησης.
γ) Αντίγραφο της Απόφασης Χορήγησης Έγκρισης ή Έγγραφο Καταχώρησης από την αρμόδια αρχή, κατά περίπτωση.
δ) Βεβαίωση κωδικού έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
ε) Εκτυπωμένο σχέδιο της κάτοψης του χώρου, στο οποίο θα αποτυπώνεται, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ο χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, η αίθουσα για τη γευστική δοκιμή των τυριών και πιθανά λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων (γευσιγνωσία), ο χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης προϊόντων, και οι χώροι υγιεινής.
στ) Αντίγραφο γνωστοποίησης λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις της με αριθμό 16228/2017 (Β’ 1723) Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρων και Κινηματογράφων» (εφ’ όσον στο τυροκομείο λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος).
ζ) Μελέτη προσβασιμότητας.
η) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 ευρώ για τα τυροκομεία και 150 ευρώ για τις μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις και τα τυροκομεία ιδιοπαραγωγής
Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ ΕΔΩ
Latest News
Πώς θα χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε μηδική και τριφύλλι – Οι αλλαγές
Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης
AGROWN 2024: «Αγροδιατροφικός τομέας: Καλλιεργώντας ένα συμβιωτικό μέλλον»
Συμμετοχή αναπτυξιακών φορέων, εταιρειών και τοπικών συλλόγων με είκοσι δύο περίπτερα στην Έκθεση του AGROWN 2024
Κινητοποίηση αγροτών σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα
«Να σταματήσουμε την επίθεση στις τσέπες μας», λένε οι αγρότες της Θεσσαλίας - Τι ζητούν
Πώς θα μειωθεί το έλλειμμα φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ
Για να καλύψει το έλλειμμά της σε φυτικές πρωτεΐνες, η ΕΕ εισάγει φυτικά προϊόντα
Αποκαλυπτήρια για το νέο φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Βαρύς ο λογαριασμός για τους αγρότες [πίνακας]
«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΟΤ, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από επιδοτήσεις
«Τέλος» στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024
Έως τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποσφαλμάτωσης, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ελέγχους και πάταξη αισχροκέρδειας και ελληνοποιήσεων του κρασιού ζητά ο αμπελοοινικός τομέας
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν με τις εισαγωγές κρασιού - Στους 137.870 τόνους αναμένεται η φετινή ελληνική οινοπαραγωγή
Πώς να εφαρμοστούν τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών - Προτάσεις ΕΘΕΑΣ
Προτάσεις για να αξιοποιηθούν καλύτερα και να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών, κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ
Έσπασε το φράγμα των 10 ευρώ/κιλό το πρώτο συμβόλαιο ελαιολάδου της νέας σεζόν
Πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία η πρώτη ανοιχτή δημοπρασία για την πώληση ελαιόλαδου (αγουρέλαιου) της νέας σεζόν
Καταρρέουν οι καλλιέργειες - Πόσο χάνει η Ήπειρος στον πρωτογενή τομέα
Μέσα σε 10 χρόνια η Ήπειρος έχασε 31% της καλλιεργούμενης γης