Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα και το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε μετά τον περιορισμό των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση στα νοικοκυριά.

Η ετήσια μέτρηση 4,1% ήταν υψηλότερη από 3,9% του Νοεμβρίου, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% — λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, αν και υπερβαίνουν το αρνητικό ποσοστό του προηγούμενου μήνα.

Η Νο. 2 οικονομία της ευρωζώνης βιώνει παρόμοια άνοδο του πληθωρισμού με την υπόλοιπη περιοχή — αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να ανησυχεί αδικαιολόγητα. Οι τιμές στο μπλοκ των 20 εθνών μειώθηκαν δραματικά τελευταία, με τον στόχο του 2% να επανέρχεται τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα οι μειώσεις των επιτοκίων

Αυτό ώθησε τους επενδυτές να κλιμακώσουν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν νωρίτερα από τα μέσα του 2024, όπως έχουν σηματοδοτήσει ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Οι αγορές χρήματος δείχνουν χαλάρωση 166 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους — που ισοδυναμεί με περισσότερες από έξι περικοπές κατά 25 μ.β..

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν αύξηση των τιμών στο 3%, αν και η επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς προχωρά το έτος.

Στη Γαλλία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Δεκέμβριο μετά από αύξηση 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού των υπηρεσιών είναι πιθανό να προβληματίσει περισσότερο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς αποτελεί καλύτερο δείκτη των βασικών, εγχώριων πιέσεων στις τιμές. Τον τελευταίο μήνα του έτους, έφτασε στο 3,1%, κυρίως λόγω του τομέα των μεταφορών, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Insee.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή