Να αντιδράσουν μετά τη μεγάλη πίεση της εβδομάδας κατάφεραν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, αν και δεν μπόρεσαν να παρακάμψουν τις ανησυχίες ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας ενίσχυσαν τα πιο μετριοπαθή σενάρια για τις επόμενες αποφάσεις της Federal Reserve.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Δεν άρχισαν καλά το 2024

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 37.466 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,18% στις 4.697 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 14.524 μονάδες.

Η αγορά εργασίας

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, με τους μισθούς των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων να αυξάνονται κατά 216.000. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 170.000 για τον περασμένο μήνα.

Η ανακοίνωση έστειλε τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα, με το επιτόκιο των 10ετών τίτλων να διαπραγματεύεται γύρω στο 4,08%, ασκώντας νέες πιέσεις στους κλάδους που επηρεάζονται από τις υψηλές ομολογιακές αποδόσεις.

Μια ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Fed ενδέχεται να καθυστερήσει την πρώτη από τις μειώσεις των επιτοκίων της, την οποία οι επενδυτές περίμεναν με ανυπομονησία. Πριν από τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας, οι επενδυτές ήλπιζαν ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο και θα τα μείωνε έως και έξι φορές το 2024.

Η εικόνα την πρώτη εβδομάδα του 2024

Πάντως η πρώτη εβδομάδα του 2024 σε τίποτα δεν θύμισε το δίμηνο που προηγήθηκε. Οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες, μετά από ένα ανοδικό σερί εννέα εβδομάδων. Ο Nasdaq είχε τη μεγαλύτερη απώλεια για την εβδομάδα στο 3,2%. Ο S&P 500 και ο Dow υποχώρησαν 1,5% και 0,6%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές διεθνώς πάντως έχουν υποχωρήσει την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI All-Country World να διακόπτει ένα ράλι εννέα εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στις νέες προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων και αναμένουν πιο σαφή μηνύματα από τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών. Άλλωστε, το δίμηνο ράλι ανόδου που προηγήθηκε στηρίχθηκε στην εκτίμηση ότι η Federal Reserve θα προχωρούσε σε πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, κάτι που όπως φαίνεται μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης υπηρεσιών ISM του Δεκεμβρίου έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα εξακολουθεί να επεκτείνεται συνολικά στην οικονομία. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 50,6%, δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την εκτίμηση για 52,5% και το επίπεδο του Νοεμβρίου 52,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street