Mε περίπου 370 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Υγείας τις εφημερίες της νέας χρονιάς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Τα ποσά αυτά θα κατανεμηθούν σε όλο το προσωπικό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, που φτάνει τα 108.666 άτομα ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας με το σύστημα υγείας.

Φέτος, οι γιατροί στο σύστημα υγείας τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όσο και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι λιγότεροι κατά 434 άτομα, με τους 91 να έχουν αποχωρήσει από τα νοσοκομεία και τους 343 από την ΠΦΥ. Στα νοσοκομεία οι περισσότερες αποχωρήσεις εντοπίζονται στην 6η και 7η υγειονομική περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, αντίστοιχα, ενώ στην ΠΦΥ, στην 2η και 3η ΥΠΕ Πειραιά και Μακεδονίας.

Τα ποσά των εφημεριών είναι φέτος μειωμένα κατά ένα εκατ. ευρώ περίπου στα νοσοκομεία, από 225 εκατ. στα 223,9 εκατ. ευρώ, και η διαφορά στα ποσά, έχει μεταφερθεί στις εφημερίες της ΠΦΥ. Στο ΕΚΑΒ τα ποσά των εφημεριών έχουν αυξηθεί κατά 400.000 ευρώ.

Βραδυά εφημερίας σε συντονιστικό κέντρο

Σε σταθερά επίπεδα κινούνται τα ποσά των εφημεριών, αν και το προσωπικό μειώνεται

Ειδικότερα, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία των υγειονομικών περιφερειών, οι αμοιβές για εφημερίες προβλέπονται σε σχεδόν 224 εκατ. ευρώ για 24.189 γιατρούς από 1.1 – 31.12. 2024. Το ποσό αφορά ειδικευμένους, ειδικευόμενους (πολιτικούς και στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς, αγροτικούς, επικουρικούς και γιατρούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά γιατρούς και οδοντιάτρους της ΠΦΥ, προβλέπεται η διάθεση 34 εκατ. ευρώ για 4.570 ειδικευμένους, ειδικευόμενους, μόνιμους γιατρούς, αγροτικούς, επικουρικούς και γιατρούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς και οδοντιάτρους σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες.

Για το ΕΚΑΒ προβλέπεται η διάθεση 3,6 εκατ. ευρώ για 250 ειδικευμένους, ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς.

Οι επιστήμονες

Σε ότι αφορά το λοιπό υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή φαρμακοποιούς, χημικούς βιοχημικούς, κλινικούς χημικούς, βιολόγους, φυσικούς νοσοκομείων – ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους και κτηνιάτρους αποφασίσθηκε η διάθεση 12.168.700 ευρώ, για 1.595 υγειονομικούς που απασχολούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες.

Το προσωπικό

Αντίστοιχα, για το μόνιμο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου στα νοσοκομεία, τις μονάδες πρωτοβάθμιας και το ΕΚΑΒ, που φτάνει τα 78.062 άτομα προβλέπονται πιστώσεις ύψους 94.606.300 ευρώ.

Εδώ, περίπου 72 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν σε 63.698 άτομα μόνιμο προσωπικό και προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών, 8,7 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν σε 9.543 άτομα μόνιμο προσωπικό και προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των μονάδων ΠΦΥ και τα 13,8 εκατ. ευρώ σε 4.821 άτομα μόνιμο προσωπικό και προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του ΕΚΑΒ.

Οι εφημερίες θα πραγματοποιούνται ανάλογα με το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών που θα εγκρίνεται από τη διοίκηση της κάθε υγειονομικής περιφέρειας, τοπικά. Στις τρεις σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας, επισημαίνεται η ανάγκη λειτουργίας των νοσοκομείων σε 24ωρη βάση.

Η ετήσια υπερωριακή αμοιβή των εργαζομένων στην υγεία ξεκινά από 900 ευρώ περίπου και φτάνει μέχρι και τις 14.000 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και τον φορέα απασχόλησης μέσα στο σύστημα υγείας, αλλά και την υγειονομική περιφέρεια.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus