Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των τουρκικών ΜΜΕ ότι θα υπάρξει και συνάντηση Μπλίνκεν– Ερντογάν το Σάββατο. Παρά το γεγονός ότι στο αρχικό πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν υπήρχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ούτε και το σημερινό πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου ανέφερε μια τέτοια συνάντηση, μετά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έγινε γνωστό  ότι ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο να δεχτεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο Μέγαρο Βαχτεντίν.

Εκεί είχε ξεκινήσει στις 12 ώρα Τουρκίας η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, η οποία κράτησε περίπου 2 ώρες, δηλαδή είχε σημαντική διάρκεια αν λάβει υπόψη κανείς ότι και οι δυο μπορούν να συνεννοηθούν στα αγγλικά, χωρίς την παρουσία μεταφραστών. Στον ίδιο χώρο ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από δυο χρόνια.

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν

Η σημερινή συνάντηση με τον Ερντογάν γύρω στις 15.00 ώρα Τουρκίας, ενώ πλην του Μπλίνκεν και του Φιντάν παρών ήταν και ο επίκεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τον τύπο.

ΝΑΤΟ και F-16 στην ατζέντα

Για τρίτη φορά ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος για το θέμα της Γάζας, αλλά κυρίως για να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική ηγεσία, ώστε να τελειώνει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στις 16 Ιανουαρίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο έτος, άρα αυτή θα ήταν λογικά μια ημερομηνία που θα μπορούσε να συζητηθεί  και να κυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας, πριν εγκριθεί τελικά από τον Τούρκο πρόεδρο.

Όμως η Σουηδία συνδέεται με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Οι συνεχείς αναβολές να έλθει το θέμα στο Κογκρέσο έχουν κάνει την Άγκυρα να χάσει την υπομονή της.  «Οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί. Αναμένουμε να γίνουν θετικά και συγκεκριμένα βήματα και να ξεκινήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στο τουρκικό περιοδικό «Κριτέρ».

Deutsche Welle

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα