Η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα εξαντλήσει περίπου το 40% των αποθεματικών της για να ανακάμψει από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που έχει παραλύσει έναν από τους σημαντικότερους ερευνητικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει καταστήσει τις περισσότερες υπηρεσίες της μη προσβάσιμες.

Το ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο, το οποίο αποθηκεύει σχεδόν 170 εκατ. έργα, από βιβλία έως ηχογραφήσεις, αναγκάστηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας τον Οκτώβριο μετά από μια «βαθιά και εκτεταμένη» επίθεση ransomware.

Ουκρανία: Πώς Ρώσοι χάκερ διείσδυσαν στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο

Οι χάκερ δημοσίευσαν στο διαδίκτυο εκατοντάδες χιλιάδες κλεμμένα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων πελατών και προσωπικού, αφού η βιβλιοθήκη αρνήθηκε να καταβάλει λύτρα 600.000 λιρών.

Αλλά τώρα θα αναγκαστεί να δαπανήσει περίπου 10 φορές αυτό το ποσό για την ανοικοδόμηση των περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών με εκτιμώμενο κόστος 6-7 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, καταναλώνοντας ένα σημαντικό ποσοστό από τα μη διατιθέμενα αποθεματικά της ύψους 16,4 εκατ. στερλινών.

«Κλειστός» ο ηλεκτρονικός κατάλογος

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βρετανικής Βιβλιοθήκης παραμένει μη διαθέσιμος. Οι φυσικοί χώροι είναι ανοιχτοί, αλλά οι χρήστες πρέπει να περιμένουν ενώ οι βιβλιοθηκονόμοι τρέχουν τα αρχεία καταγραφής και βρίσκουν τα αντικείμενα στα ράφια.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη δήλωσε ότι βρίσκεται σε “στενή και τακτική επαφή” με τον κυβερνητικό χορηγό της, το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, αλλά δεν έχει υποβληθεί επίσημη προσφορά για κυβερνητικά κονδύλια και «διατηρεί το δικό της οικονομικό απόθεμα για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων προβλημάτων».

Ένας κυβερνητικός εκ των έσω επιβεβαίωσε ότι η Βρετανική Βιβλιοθήκη αναμένεται να αντλήσει από τα αποθεματικά της για να ανακάμψει μετά την επίθεση.

Ορισμένες από τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης έχουν προγραμματιστεί να επιστρέψουν στα μέσα Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης του διαδικτυακού της καταλόγου μόνο για αναφορές.

Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι το ίδρυμα – μία από τις πέντε βιβλιοθήκες νόμιμης κατάθεσης στη Βρετανία που δικαιούνται ένα αντίγραφο κάθε δημοσιευμένου έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο – να είναι πλήρως λειτουργικό.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη πλήρωσε 250.000 λίρες στην εταιρεία παροχής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο NCC Group για την παροχή μιας αρχικής απάντησης στην επίθεση, σύμφωνα με τα αρχεία προμηθειών.

Η «γνωστή» ομάδα Rhysida

Η ομάδα hacking Rhysida ανέλαβε την ευθύνη για την παραβίαση τον περασμένο Νοέμβριο. Δημοσίευσε περίπου 573 gigabytes δεδομένων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης αφού πούλησε το 10% των αρχείων σε ανώνυμους πλειοδότες μέσω της σκοτεινής της σελίδας στο διαδίκτυο.

Η Rhysida έγινε γνωστή στις αμερικανικές αρχές τον Μάιο του 2023 και έχει διασυνδέσεις με την προσκείμενη στη Ρωσία Vice Society, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση. Αργότερα διείσδυσε στο νοσοκομείο King Edward VII’s Hospital στο Λονδίνο και στην κρατική εταιρεία Energy China.

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνο-κατασκοπείας δήλωσαν ότι η υπηρεσία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης θα μπορούσε να παραμείνει εκτός λειτουργίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ η επίθεση ανέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονεί το γεγονός ότι ένα μόνο ίδρυμα διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην παροχή βασικών υπηρεσιών.

«Έχουμε αυτά τα ενιαία σημεία αποτυχίας στην οικονομία και τις κοινωνίες μας, τα οποία δεν τα θεωρούμε πραγματικά ευάλωτα», δήλωσε ο Jamie MacColl, συνεργάτης του Royal United Services Institute, μιας δεξαμενής σκέψης. «Είναι ένα χρήσιμο κάλεσμα αφύπνισης για να σκεφτούμε τις κρίσιμες εθνικές υποδομές».

Ο Pat McFadden, βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, δήλωσε: «Οι αδυναμίες στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο συνιστούν σοβαρές απειλές για την ευρύτερη εθνική μας ασφάλεια…. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν μέτρα προστασίας για την υπεράσπιση των βρετανικών θεσμών από επιθέσεις εχθρικών φορέων”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα