Να παραμείνουν long στα ελληνικά ομόλογα, έναντι των ιταλικών, συστήνει η JP Morgan στους επενδυτές, ανανεώνοντας έτσι την ψήφο εμπιστοσύνης της στα ελληνικά assets, καθώς επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η χώρα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s εντός του 2024.

Η JP Morgan αναμένει να συνεχιστούν οι παθητικές ροές από κεφάλαια λόγω της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων σε παγκόσμιους δείκτες τον Ιανουάριο. Μάλιστα, επικαλείται ανέκδοτα στοιχεία που υποδεικνύουν μόνο μέτριες ροές αγοράς ελληνικών ομολόγων που σχετίζονται με τη συμπερίληψη τους σε μεγάλους δείκτες από τις αρχές του 2024. Δεδομένου αυτού, τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση τις τελευταίες συνεδριάσεις, πιθανότατα λόγω των ροών πώλησης εν αναμονή μιας πιθανής αναβάθμισης.

JP Morgan: Στο 90% η πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody’s

Η JP Morgan αναμένει επίσης από την Ελλάδα να εκδώσει ένα νέο 10ετές ομόλογο τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, η πρόσφατη υποχώρηση εκτιμάται ότι θα αντιστραφεί μόλις ανακοινωθεί η έκδοση, ενώ αναμένεται ότι θα έχει καλή απόδοση με επιπλέον υποστήριξη που προέρχεται από παθητικές ροές για το νέο ομόλογο για πρώτη φορά.

Πιστεύει τέλος επίσης ότι σε ένα ευρύτερο σενάριο κινδύνου η Ελλάδα πιθανότατα θα συμπεριφερθεί ως underweight χαμηλού συντελεστή βήτα σε σχέση με την Ιταλία.

Στο 90% η πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody’s

Στις 4 Ιανουαρίου, σε διαφορετική ανάλυση, η JP Morgan είχε εκτιμήσει στο 90% την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί από τον οίκο Moody’s μέσα στο 2024 (πιθανόν 15/3), ενώ εκτίμησε ότι η πιθανότητα αναβάθμισης από τους υπόλοιπους οίκους είναι στο 30%.

Άλλωστε, σε γενικές γραμμές, η JP Morgan αναμένει ότι οι ενέργειες αξιολόγησης για τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα περιοριστούν το 2024, δεδομένου ότι το 2023 σημειώθηκαν αρκετές θετικές αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη, με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Αυστρία να επωφελούνται από βελτιωμένες προοπτικές ή/και αναβαθμίσεις αξιολογήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές