Αλλαγές στη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με πρόβλεψη ανάληψής τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο «για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας» το ΥπΑΑΤ, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Λευτέρης Αυγενάκης: Με δύναμη και τόλμη εκσυγχρονίζουμε την αγροτική παραγωγή

Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα.

Παράλληλα, μέχρι τις 31.12.2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει πέσει σε κενό, καθώς από τις 13περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο (Δυτική Μακεδονία και Ηπείρου) είχαν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.

Οι Περιφέρειες της χώρας υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης

Η διαδικασία

Η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής. Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο «συμβατές χρήσεις με τη δασική νομοθεσία είναι αυτές που προβλέπονται στο ΣΤ΄ Κεφάλαιο του ν. 998/1979, όπως ισχύει ενώ με τη βοσκή είναι οι χρήσεις εκείνες οι οποίες δεν παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα των ποιμνίων και δεν υποβαθμίζουν τη συνολική βοσκοϊκανότητα της βοσκήσιμης γαίας ως ενιαίας οντότητας, όπως αυτή έχει υπολογισθεί στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».

Για λόγους ενιαίας διαχείρισης της βοσκής, στα διαχειριστικά σχέδια συμπεριλαμβάνονται και οι εκτάσεις, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους το επιθυμούν και δηλώνουν την επιθυμία τους εγγράφως. Δύναται επίσης, να περιλαμβάνονται και εκτάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας και βόσκονται από αγροτικά ζώα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας με προγραμματική σύμβαση η οποία συνάπτεται με την οικεία Περιφέρεια. Οι οικείες Περιφέρειες υποχρεούνται όπως αναρτήσουν τη διακήρυξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά το τελευταίο εδάφιο. Τα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούν οι Περιφέρειες, εγκρίνονται με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από γνώμη της αρμόδιας Δασικής Αρχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας.

Για το λόγο αυτό, με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

α) η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εν όλω ή εν μέρει,

β) η σύναψη και λύση των σχετικών συμβάσεων εκπόνησής τους, καθώς και

γ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ολοκλήρωσή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO