Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον Δεκέμβριο, με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι σηματοδοτεί το πιθανό ξεκίνημα ενός νέου κύκλου πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι, από 1,4% τον Νοέμβριο, και έναντι εκτίμησης για άνοδο στο 1,6%.

Η επιτάχυνση — η οποία εξακολουθεί να διατηρεί σταθερά τον πληθωρισμό εντός του εύρους στόχου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) — οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα ενοίκια κατοικιών. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5%.

Για το σύνολο του 2023 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 2,1%.

Ελβετία: Μετά το τραπεζικό απόρρητο στο στόχαστρο και το νομικό απόρρητο

Οι κινήσεις της SNB

Με τον πληθωρισμό σταθερά εντός του εύρους στόχου της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 0% και 2%, η SNB διατήρησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο από τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ο πρόεδρος Τόμας Τζόρνταν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «Η σταθερότητα των τιμών είναι ήδη εξασφαλισμένη».

Ενώ η επιτάχυνση έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ανόδου, οι λόγοι στην Ελβετία είναι διαφορετικοί. Σε αντίθεση με τους κυριότερους ομοτίμους της στην ευρωζώνη, η ελβετική κυβέρνηση παρέλειψε σε μεγάλο βαθμό την κρατική υποστήριξη για το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Τα στοιχεία από το νομισματικό μπλοκ την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν ετησίως κατά 2,9%. Με βάση το εναρμονισμένο μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός στην Ελβετία ήταν 2,1% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή