Μακράν χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Νοέμβριο, επιτείνοντας τα σύννεφα πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που βασίζεται στην υπερμεγέθη παραγωγική της βάση για να ανακτήσει την ανάπτυξη.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν αύξηση της ζήτησης κατά 0,3%, υπολειπόμενα των προσδοκιών των αναλυτών για άνοδο 1,1% και έναντι μείωσης 3,8% τον Οκτώβριο.

Γερμανία: To ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο και η μάχη με τα κύματα της κρίσης

Τα νέα δεδομένα συνδέονται άρρηκτα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κραταιά γερμανική βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της νωχελικής παγκόσμιας ζήτησης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 15 Ιανουαρίου θα δείξουν μια δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, βυθίζοντας τη χώρα στην πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία.

«Η σημερινή βελτίωση των δεδομένων των βιομηχανικών παραγγελιών είναι πολύ μικρή για να προετοιμαστεί για μια σημαντική ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο Bloomberg ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING. «Χρειάζεται πολλά ακόμη θετικά αποτελέσματα για να σηματοδοτήσει οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας».

Η απειλή απεργιών στα τρένα, οι μαζικές κινητοποιήσεις οργισμένων αγροτών και η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του ανασχηματισμού του προϋπολογισμού στο Βερολίνο, μετά από μια ιστορική δικαστική απόφαση, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα δεδομένα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Από την άλλη, τα εμπορικά στοιχεία ήταν πιο θετικά. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,7% από τον Οκτώβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα σε περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Πληθωρισμός

Ενώ οι προοπτικές για επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη φέτος είναι ζοφερές – η Bundesbank αναμένει συνολική ανάπτυξη μόλις 0,4% – η οικονομική ύφεση μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσει στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ήταν μεν μικρότερος από όσο υπολόγιζαν οι οικονομολόγοι, ωστόσο διέγραψαν άνοδο στο 3,8%.

Το Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung, γνωστό ως IMK, μάλιστα, προβλέπει ότι η Γερμανία είναι πιθανό να βιώσει μια ελαφρά ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2024.

Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, αντίστοιχα με την πτώση του περασμένου έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το IMK. Μέχρι το τέλος του 2024, το ΑΕΠ θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έχει βιώσει μια χαμένη 5ετία οικονομικά και θα έχει χάσει τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για να διατηρήσει την ευημερία και τις θέσεις εργασίας στην πορεία προς ένα μέλλον φιλικό προς το κλίμα, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή