Η κυβέρνηση της Ιταλίας υποσχέθηκε να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας μετά από σύγκρουση -για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής της- με τον σημερινό μεγαλομέτοχο ArcelorMittal SA .

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Acciaierie d’Italia – γνωστή και ως Ilva – στο 66% από 38% με την εισφορά 320 εκατ. ευρώ (351 εκατ. δολάρια) «ζεστού χρήματος», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η εισφορά κεφαλαίου και οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με την εταιρεία θα ληφθούν μέσω του κρατικού οχήματος Invitalia Spa.

Η απόφαση

Η απόφαση για την κρατικοποίηση της χαλυβουργίας ήρθε καθώς η ArcelorMittal αρνήθηκε να συνεισφέρει με νέα κεφάλαια, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα  του Bloomberg για σχολιασμό.

Το μέλλον του πρώην εργοστασίου της Ilva έχει στοιχειώσει  διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις από τότε που η χαλυβουργία τέθηκε υπό διαχείριση μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2012. Αυτό πυροδότησε μια κρίση που μείωσε την παραγωγή χάλυβα, ωθώντας την εταιρεία σε καθεστώς διαχείρισης, ενώ τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των 10.000 εργαζομένων της.

Η κρίση έγινε πιο έντονα αισθητή στη νότια πόλη του Τάραντα, όπου βρίσκεται η κύρια εγκατάσταση. Οι δικαστικές αρχές έχουν συνδέσει τις τοπικές χαλυβουργίες με υψηλά ποσοστά καρκίνου και αυξημένα επίπεδα εκπομπών διοξινών στην περιοχή.

Η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Acciaierie d’Italia αντιστρατεύεται την τάση ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό τη δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Το υπουργικό της συμβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για την πώληση του εμβληματικού αερομεταφορέα ITA Airways και του τηλεφωνικού δικτύου της Telecom Italia SpA, καθώς και για τη διάθεση μεριδίου της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια