
Συνεχίζει να πυρπολεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών η ακρίβεια με τα πλέον επίσημα στοιχεία της Eurostat να φανερώνουν πως βασικά τρόφιμα για τη διαβίωση αυξάνονται με πολλαπλάσιους ρυθμούς στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σκρέκας: «Θα συγκρουστούμε για το βρεφικό γάλα»
Τα άσφαιρα πυρά της κυβέρνησης
Τα πρόστιμα και τα πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων μοιάζουν με άσφαιρα πυρά απέναντι στο βομβαρδισμό των ανατιμήσεων στον οποίο επιδίδεται η αγορά επικαλούμενη σειρά δικαιολογιών για να συνεχίζει να κερδίζει σε βάρος των καταναλωτών.
Οι γεωπολιτικές αναταράξεις, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τιμές της ενέργειας, είναι ορισμένοι από τους λόγους που προβάλουν εταιρείες του κλάδου τροφίμων για να προχωρούν ανενόχλητες σε ανατιμήσεις.
Ο τροχονόμος… των αυξήσεων
Εντούτοις, οι προαναφερόμενοι λόγοι αν και πράγματι προκαλούν πιέσεις στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων, εντούτοις σταδιακά παύουν να έχουν τη δυναμική που είχαν όταν για παράδειγμα οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κατέρριπταν κάθε ρεκόρ το 2022.
Η κυβέρνηση, παρά και τα «καλάθια των νοικοκυριών» που εφηύρε για να πιέσει την αγορά, εντούτοις το μόνο που έχει πετύχει είναι κάνει τον τροχονόμο… στις αυξήσεις που κάνουν επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία της Eurostat
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν εμπράκτως ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το τέρας της ακρίβειας. Αντιπαραβάλλοντας τις τιμές με αυτές της Ευρώπης, διαπιστώνεται πως στη χώρα μας η κατάσταση είναι χειρότερη. Αν συγκρίνουμε δε, τις τιμές των προϊόντων και συνυπολογίσουμε και το ύψος των μισθών το μόνο σίγουρο είναι ότι στη χώρα μας τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα, ενώ το πλέον σίγουρο είναι πως το τέρας του πληθωρισμού δεν βρίσκει καμία αντίσταση…
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Νοεμβρίου 2023) και τη σύγκριση των ετήσιων μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα εξακολουθούν οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μάλιστα αυτό καταγράφεται και σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι και εξαγωγική.
Ελαιόλαδο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο. Πιο συγκεκριμένα στην ομάδα «έλαια λίπη» του δείκτη τιμών της Eurostat η Ελλάδα καταρρίπτει κάθε ρεκόρ ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 31,5% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις στο 5,9%.
Κρέας, αβγά και ψάρια σε τιμές χρυσάφι…
Διπλάσιες είναι οι ανατιμήσεις και στο μοσχαρίσιο κρέας. Οι αυξήσεις στην Ελλάδα καταγράφηκαν στο 7,9% και στην Ευρώπη στο 4%.
Εκκρηκτική είναι και η αύξηση και στα ψάρια με 9,5% έναντι 5,8% στην Ευρώπη.
Και σιγά τα αβγά μπορεί να πει κανείς… αλλά και σε αυτά τα προϊόντα οι αυξήσεις διαμορφώνονται στο 8,6% και στο 2,1% στην Ευρώπη.
Ανατιμήσεις φωτιά στα τυριά και το γάλα
Στα τυριά η χώρα μας παρουσιάζει μεγαλύτερες ανατιμήσεις και συγκεκριμένα της τάξης του 10,1%.
Είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία (4,4% στην Ισπανία και 2,9% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 2,9%. Και εάν δεί κάποιος και τις απόλυτες τιμές ένα κιλό τυριού (τοπικό) στην Ισπανία στοιχίζει 12,08 ευρώ, όταν στην Ελλάδα στοιχίζει 12,41 ευρώ.
Η ετήσια αύξηση στο γάλα στην Ελλάδα είναι πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,8% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο 2,3%.
Εάν θέλει κάποιος να πιει φθηνό φρέσκο γάλα καλύτερα να ταξιδέψει… μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο. Αλλά ακόμη και μέχρι τη Γαλλία να φτάσει, θα το πληρώσει λιγότερο από ό,τι στην Ελλάδα με τη μέση τιμή του λίτρου στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 1,53 ευρώ, στη Γαλλία στο 1,10 ευρώ, στην Ισπανία στο 1,04 ευρώ ,στην Ιταλία στο 1,45 ευρώ. Στην Πορτογαλία το γάλα πωλείται σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα στα 0,92 ευρώ.
Σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε χώρες που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο για τον Νοέμβριο , η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα(8,89%) σε σχέση με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης εκτός από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία


Latest News

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας