Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει η Google για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, που αφορούν την τεχνολογία AI.

Για το λόγο αυτό, πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Βοστώνη σε μια δίκη σχετικά με κατηγορίες που εκκρεμούσαν από το 2019 για το ότι οι επεξεργαστές που χρησιμοποιεί για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε βασικά προϊόντα, παραβιάζουν τις πατέντες που έχουν ήδη κατοχυρωθεί από άλλη εταιρεία.

ΗΠΑ: Η Google διευθετεί αγωγή ύψους 5 δισ. δολαρίων με την κατηγορία ότι παρακολουθούσε κρυφά χρήστες

Σύμφωνα με το Reuters, η Singular Computing, που ιδρύθηκε από τον επιστήμονα πληροφορικής Joseph Bates με έδρα τη Μασαχουσέτη, ισχυρίζεται ότι η Google αντέγραψε την τεχνολογία της και τη χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση Google, το Gmail, το Google Translate και άλλες υπηρεσίες της Google.

Ιστορική πρωτιά

Μια δικαστική κατάθεση της Google ανέφερε ότι η Singular ζήτησε χρηματική αποζημίωση έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία θα ήταν υπερδιπλάσια από τη μεγαλύτερη καταδίκη για παραβίαση πατέντας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της Google, Jose Castaneda, χαρακτήρισε τις πατέντες της Singular «αμφίβολες» και δήλωσε στο Reuters ότι η Google ανέπτυξε τους επεξεργαστές της «ανεξάρτητα και επί πολλά χρόνια». «Ανυπομονούμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στο δικαστήριο», συμπλήρωσε ο Castaneda για τη δίκη που αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες.

Η καταγγελία του 2019 της Singular αναφέρει ότι ο Bates μοιράστηκε τις καινοτομίες του στην επεξεργασία υπολογιστών με την Google μεταξύ 2010 και 2014. Η Singular δήλωσε ότι οι μονάδες επεξεργασίας Tensor της Google, οι οποίες ενισχύουν τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του τεχνολογικού γίγαντα, αντιγράφουν την τεχνολογία του Bates και παραβιάζουν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι τα κυκλώματα της Google χρησιμοποιούν μια βελτιωμένη αρχιτεκτονική που ανακάλυψε ο Bates, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και έχει «φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η εκπαίδευση και η εξαγωγή συμπερασμάτων για την τεχνητή νοημοσύνη».

Αθώα ή ένοχη;

Η Google εισήγαγε τις μονάδες επεξεργασίας της το 2016 για να τροφοδοτήσει την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ομιλίας, τη δημιουργία περιεχομένου, τη σύσταση διαφημίσεων και άλλες λειτουργίες. Απέναντι σε αυτή την κίνηση, η Singular επισήμανε ότι οι εκδόσεις 2 και 3 των μονάδων της, που εισήχθησαν το 2017 και το 2018, παραβιάζουν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της.

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία της Alphabet είχε εξηγήσει στο δικαστήριο ότι οι επεξεργαστές της λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους από την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία της Singular και ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι άκυρα.

«Οι μηχανικοί της Google είχαν ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την τεχνολογία και η εταιρεία την απέρριψε τελικά, λέγοντας ρητά στον Dr. Bates ότι η ιδέα του δεν ήταν κατάλληλη για τον τύπο των εφαρμογών που ανέπτυσσε η Google», ανέφερε η Google.

Ένα αμερικανικό εφετείο στην Ουάσινγκτον θα ακούσει επίσης την Τρίτη επιχειρήματα σχετικά με το αν θα ακυρωθούν οι πατέντες της Singular σε μια ξεχωριστή υπόθεση κατά της οποίας η Google άσκησε έφεση από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου