Ανοδικά κινούνται σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνοντας το ράλι της προηγούμενης ημέρας, μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων για τα αποθέματα αργού στις  ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται υποχώρηση περισσότερο από το αναμενόμενο, αν και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων προϊόντων πετρελαίου συγκράτησε την άνοδο των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν αυξημένα αυξημένα κατά 29 σεντς ή 0,4%, στα 77,88 δολάρια το βαρέλι στις 01:38 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού επίσης υψηλότερα κατά 29 σεντς, ή 0,4%, στα 72,53 δολάρια το βαρέλι.

Οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν περίπου 2% την Τρίτη εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της διακοπής του εφοδιασμού στη Λιβύη.

«Είδαμε μια διόρθωση χθες, καθώς η αγορά είχε υποχωρήσει πολύ νωρίτερα την εβδομάδα και καθώς η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ παρείχε υποστήριξη», δήλωσε στο Reuters ο Yuki Takashima, οικονομολόγος της Nomura Securities.

«Η προσοχή των επενδυτών έχει επιστρέψει σε μια παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης», σχολίασε, σημειώνοντας ότι περιμένουν τα εβδομαδιαία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) που αναμένονται μέσα στην ημέρα σήμερα και η μηνιαία έκθεση για τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) την επόμενη εβδομάδα.

Αποθέματα και παραγωγή ΗΠΑ

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 700.000 βαρελιών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος κέρδισαν 6,9 εκατομμύρια βαρέλια, πάνω από την εκτιμώμενη αύξηση κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια και 2,4 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα.

Από την πλευρά της προσφοράς, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα σημειώσει ρεκόρ τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με την EIA, καθώς τα κέρδη απόδοσης αντισταθμίζουν τη μείωση της δραστηριότητας της εξέδρας.

Στο μεσανατολικό

Στο μεταξύ, στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε την Τρίτη το Ισραήλ να κάνει «δύσκολες επιλογές» για την εξομάλυνση των σχέσεων με περισσότερους από τους γείτονές του, μια νέα έκκληση για να εξομαλύνει το δρόμο για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Με το βλέμμα και στη Fed

Οι επενδυτές αναζητούν επίσης στοιχεία για το πότε η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέσα στον Μάρτιο δείχνουν να περιορίζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities