Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξης του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο και τον Γιώργο Κουβαρά επανέλαβε για την ακρίβεια τον χαρακτηρισμό «πρόβλημα» και δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων.

Πλαφόν στα περιθώρια κέρδους

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πληθωρισμό της απληστίας επισήμανε: «Δεν είναι και εύκολο να την (σ.σ. απληστία) προσδιορίσει κανείς. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που θα έλεγα ότι δεν είναι και απολύτως ευθυγραμμισμένες με το πώς αντιλαμβανόμαστε τη φιλελεύθερη λογική της οικονομίας, καθορίζοντας περιθώρια κέρδους».

Ακρίβεια: Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας – Τι αλλάζει στο βρεφικό γάλα

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθορίσμου περιθωρίων κέρδους και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους: «Εάν χρειαστεί ναι..», ήταν η απάντηση στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου: «Άρα, από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, στην οποία εγώ πιστεύω, πιστεύω στην αγορά, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι το κέρδος, η διεκδίκηση του υπερκέρδους ή του κέρδους απληστίας, μπορεί πάντα να είναι στο μυαλό κάποιων. Εκεί έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε και το κάνουμε», εξήγησε.

Οι πολυεθνικές και η «μπανανία…»

Επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς τις πολυεθνικές επιχειρήσεις για την πώληση των προϊόντων ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες: Είναι αδικαιολόγητο παντελώς, κ. Κουβαρά, για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές. Δεν δικαιολογείται. Μερικές φορές ακούμε δικαιολογίες: «είμαστε νησιωτική χώρα, είμαστε απομονωμένοι». Δεν τα πιστεύω αυτά και δεν υποστηρίζονται και από τα πραγματικά δεδομένα. Όταν είπα λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ», επανέλαβε.

Η πορεία της οικονομίας και η τετραετία

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε επίσης και τα όποια σενάρια περί πρόωρης λήξης της θητείας προβάλλοντας το «ατού» της κυβέρνησης που είναι η πορεία της οικονομίας: «Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα και τα δείγματα γραφής, τουλάχιστον ως προς την οικονομία -παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, θέλω να το τονίσω- είναι θετικά».

Και υποστήριξε: «Βλέποντας και την κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα και αναγνωρίζοντας απόλυτα, ότι υπάρχει κόσμος που τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα, αλλά η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη, οι έμποροι ήταν ικανοποιημένοι, τα καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς ήταν γεμάτα. Είναι εικόνα μιας οικονομίας η οποία βασικά πηγαίνει καλά», είπε και έκανε γνωστές τις εκτιμήσεις του για την οικονομία το 2024: «Και οι προβλέψεις μου για το 2024, ειδικά ως προς τις επενδύσεις και ως προς την δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι εκτιμήσεις μου είναι πολύ αισιόδοξες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία