Οι υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν με ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να επιστρέψουν στην εγχώρια αγορά, με το επιχείρημα πως η νέα επικρατούσα νομισματική στρατηγική έχει έρθει για να μείνει.

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην έδρα της JPMorgan Chase & Co., είναι η πρώτη τέτοιου είδους που διοργανώνει η κεντρική τράπεζα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδιαμόρφωσε την οικονομική του ομάδα μετά την επανεκλογή του κατά τον περασμένο Μάιο. Η αλλαγή πλεύσης αποτέλεσε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εκτίναξη του πληθωρισμού και να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την τουρκική οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος διορίστηκε μαζί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν στο πλαίσιο του προαναφερθέντος ανασχηματισμού, θα συμμετάσχει κανονικά. Ο στόχος της εκδήλωσης, όπου η συμμετοχή περιορίζεται στους πελάτες της JPMorgan, είναι να εμφυσήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές που παραμένουν αβέβαιοι για το εάν η αλλαγή κατεύθυνσης έχει μπει σε σταθερή τροχιά.

Τουρκία: Αισιοδοξία Ερντογάν για την πτώση του πληθωρισμού

Οι κανόνες

Κάποιοι από τους κανονισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν περιπλέκουν την προσπάθεια. Οι περιορισμοί στην εξωχώρια αγορά ανταλλαγής λιρών, που αρχικά σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν τους «σορτάκηδες» πωλητές, κάνουν τους επενδυτές να μην μπορούν να προστατεύσουν την έκθεσή τους σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.

«Η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ότι το κόστος της αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου είναι πολύ υψηλό, περίπου 40%», δήλωσε ο Grant Webster, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και συν-επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην Ninety One στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας ότι «Οι επενδυτές πρέπει να έχουν μια μακροπρόθεσμη ματιά, κάτι που δεν είναι εύκολο στην Τουρκία, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας των λανθασμένων πολιτικών».

Οι συνεδριάσεις ακολουθούν έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης, ο οποίος έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς στο 42,5% από 8,5% σε μόλις επτά μήνες. Ο Ερκάν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι αυτή μπορεί να είναι η βέλτιστη στιγμή για να εισέλθει κανείς στην τουρκική αγορά χρέους, αναφέροντας σχέδια για ένα πιο «ήπιο» περιβάλλον πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Η Τουρκία έχει τις υψηλότερες αποδόσεις σε τοπικό νόμισμα μεταξύ των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Emerging Markets Local Currency Government Index, ο οποίος παρακολουθεί 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, του Μεξικό και της Νότιας Αφρικής.

Αμφιβολίες

Οι επενδυτές έχουν έντονες αμφιβολίες για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε ισχύ η ανακωχή μεταξύ του Ερντογάν και των αγορών, σύμφωνα με τον Webster. Ένα παρόμοιο επεισόδιο το 2020 – όταν ο Ερντογάν διόρισε έναν τεχνοκράτη διοικητή της κεντρικής τράπεζας μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών – διήρκεσε μόνο τέσσερις μήνες.

Υπάρχει «τεράστια» εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, είπε, συμπληρώνοντας ότι «Η πρόκληση υφίσταται το πόσο καιρό θα παραμείνουν στις θέσεις τους – οι επενδυτές έχουν καεί στο παρελθόν».

Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι τροφοδοτεί την ανάπτυξη μέσω παρεμβάσεων για να ενισχύσει τη λαϊκή υποστήριξη κατά την περίοδο των εκλογών, και οι τοπικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, αναφέροντας ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην οικονομική του ομάδα.

Ακόμα κι έτσι, ο Brendan McKenna, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής στην Wells Fargo Securities LLC, δήλωσε ότι μια επίδειξη υποστήριξης μέσω ακόμη υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 65% τον Δεκέμβριο και η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα αυξηθεί πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες. Η κοινή διαπίστωση μεταξύ των οικονομολόγων είναι ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στο 45% τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας το τέλος του κύκλου σύσφιγξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]