Το κράτος θεωρητικά έχει μια συνέχεια… Όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, συχνά πυκνά όπως έχει δείξει η ιστορία κάπου αυτή χάνεται…

Δεν περιμένει βέβαια κανείς αυτό να συμβαίνει όταν επανεκλέγεται η ίδια κυβέρνηση, ακόμα και όταν αλλάζουν υπουργοί, ακόμα και διοικητές ενός φορέα.

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η λειτουργία της εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του

Η εταιρεία Ειδικού Σκοπού του ΕΦΚΑ

Ο λόγος γίνεται για την πολυδιαφημισμένη εταιρεία  Ειδικού Σκοπού του ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση των ακινήτων του, η οποία ναι μεν έχει συσταθεί αλλά από έργο όπως φαίνεται δεν έχει να επιδείξει κάτι…

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ,  οι αλλαγές διοικητών και υποδιοικητών στον ΕΦΚΑ, ακόμη και η πρόσφατη αλλαγή του Υπουργού Εργασίας έχουν μηδενίσει το κοντέρ και ουσιαστικά οι εργασίες της εν λόγω εταιρείας έχουν παγώσει, με στελέχη του ΕΦΚΑ να αναφέρουν στον ΟΤ  πως δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό έργο που να βρίσκεται στα σκαριά όσο αναφορά την αξιοποίηση των ακίνητων ώστε να τρέξουν και οι ανάλογοι διαγωνισμοί.

Τα ακίνητα

Ο Εθνικός  Φορέας Ασφάλισης διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% των ακινήτων αυτών, παρά τη μεγάλη αξία τους, να μένουν τελείως αναξιοποίητα επί πολλά χρόνια.

Το σχέδιο…

Η εταιρεία Ειδικού Σκοπού είχε σκοπό  όπως λεγόταν να αλλάξει το τοπίο, να  αξιοποιήσει  και να διαχειριστεί  την ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γινόταν και διαχωρισμός των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων ήταν διπλός:

Από την μία πλευρά, η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Από την άλλη, ο ΕΦΚΑ αξιοποιώντας τα ακίνητα θα προσπαθούσε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργούσε οικονομίες κλίμακας καθώς δεν θα χρειαζόταν  να πληρώνει ενοίκια.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

Πολλές από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του OT ,ο φορέας πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο.

Έτσι, η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ΕΦΚΑ θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούσαν ένα σχέδιο,το οποίο λίγο οι εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, λίγο οι νέοι υπουργοί, λίγο οι καραμπόλες των διοικητών στον ΕΦΚΑ άφησαν τον όλο σχεδιασμό αρκετά πίσω.

Το Μέγαρο Σλήμαν και το κτίριο του πρώην Εφετείου Αθηνών

Το τελευταίο ίσως ακίνητο που τελικά αξιοποιήθηκε  ήταν το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν (ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ) καθώς ο όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε τον προηγούμενο χρόνο  την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5* και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας.Την 17/01/2023 υπεγράφη μάλιστα σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.

Για άλλα σημαντικά ακίνητα πάντως του ΕΦΚΑ όπως  για παράδειγμα το κτίριο του πρώην Εφετείου Αθηνών που βρίσκεται πίσω από την Πλ. Ομονοίας, στην οδό Σωκράτους 65-67,οι μέχρι σήμερα διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι, καθώς δεν προσέλκυσαν προσφορές. Ανεπιτυχής ήταν ακόμα ένας διαγωνισμός για ακίνητο του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ένα κτίριο γραφείων, επιφάνειας 6.880 τ.μ. που βρίσκεται επίσης πέριξ της Πλ. Ομονοίας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Το εν λόγω διατηρητέο ακίνητο σχεδιαζόταν να μετατραπεί και αυτό σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, στο κτίριο, όπου σήμερα στεγάζονται αρχεία, σχεδιαζόταν να εκμισθωθεί για περίοδο 35 ετών (με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα). Όλα αυτές βέβαια οι πηγές εσόδων του ΕΦΚΑ παραμένουν αναξιοποίητες χωρίς να υπάρχει σαφής σχεδιασμός για το πως αυτό θα αλλάξει αυτό καθώς όπως ειπώθηκε και παραπάνω πηγές του ΕΦΚΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά στον ΟΤ πως το «κοντέρ μηδένισε λόγω των αλλαγών που έγιναν σε διοικητές και υπουργείο»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.