
Την καθιέρωση της απάτητης παραλίας, την άμεση βεβαίωση των προστίμων και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η συνθήκη αυτή έγινε περισσότερο διακριτή από τις κινητοποιήσεις για τις ελεύθερες παραλίες, το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα υπάρχει μία αδυναμία επικοινωνίας με τους δήμους. Έχουμε πολλαπλές αρμοδιότητες».
«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά»
Ο Κωστής Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια προφορική διαδικασία παραχώρησης από τους δήμους. Ταυτόχρονα, έχουμε μία οριζόντια απαγόρευσης αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στους παλαιούς αιγιαλούς. Μπορεί στον νέο αιγιαλό να αναπτύσσονται δραστηριότητες και πίσω από αυτές υπάρχει καθεστώς υψηλής προστασίας».
Σημειώνεται ότι σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη, την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Σημαντικότερη αλλαγή σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση των παραλιών είναι ότι πλέον οι διαγωνiσμοί δεν θα γίνονται από τους κατά τόπους δήμους, αλλά ψηφιακά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει μια τάξη στον τρόπο ενοικίασης-χρήσης των παραλιών αλλά εξασφαλίζεται και η πλήρης διαφάνεια της όλης διαδικασίας.
Θα έχουμε περισσότερα έσοδα για τη χώρα.
Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που έχει συμβάσεις πλαισίου θα μπορούν νομικά και τεχνικά οι κτηματικές να υποστηρίζονται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών.
Παράλληλα θα υπάρχουν εσωτερικές μετακινήσεις ώστε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τους ελέγχους.
Τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται θα φαίνονται αμέσως στο σύστημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος τους, ο γενικός κανόνας είναι ότι θα είναι τα τετραπλάσιο της αξίας της αρχικής σύμβασης, ενώ σε περίπτωση καταπάτησης που δεν υπάρχει δηλαδή καμία σύμβαση, θα σφραγίζεται ο χώρος αμέσως. Στη συνέχεια θα βεβαιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση πρόστιμο που θα καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.
Θα υπάρχει η δυνατότητα να θεσπίζουμε μικτά κλιμάκια για τους ελέγχους.
Η ουσία είναι ότι τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται αμέσως.
Το προηγούμενο σύστημα δεν λειτούργησε στην πράξη. Σε αρκετούς μήνες παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις.
Τα έσοδα το περασμένο έτος από τις συμβάσεις ήταν περίπου στα 12 εκατ. ευρώ.
Ο χαρακτήρας της παρέμβασης δεν είναι προσανατολισμένος στην αύξηση των εσόδων. Σκοπός είναι να μπει μια τάξη στις παραθαλάσσιες περιοχές και να εισαχθεί μια νέα λογική στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Για αυτόν τον ρόλο καθιερώνουμε τον θεσμό της «απάτητης» παραλίας.
Θεωρούμε ότι προστατεύοντας το περιβάλλον και θέτοντας κανόνες, ενισχύουμε τον τουριστικό προϊόν και κατ’ επέκταση την οικονομική μας θέση ως κράτος.
Το θέμα της χάραξης του αιγιαλού είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με κάποιο τρόπο.
Οι «απάτητες παραλίες» στέλνουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα που θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.
Οι συλλήψεις αφορούν στο ποινικό κομμάτι… Την ώρα που θα διαπιστώνεται η παράβαση, θα βεβαιώνεται το πρόστιμο και σε περίπτωση που εντός 48 ωρών δεν μαζέψει τα πράγματα με δικά του έξοδα, θα πηγαίνει ο Δήμος και θα τα φυλάσσει σε δικούς του χώρους.
Θα υπάρχει διαβάθμιση και εξορθολογισμός στις υπερβάσεις. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το ένα τετραγωνικό με τα χίλια.
Οι ποινές θα έχουν διαβαθμίσεις.
Αν πάμε μια απόλυτα νούμερα χωρίς διαβαθμίσεις θα έχουμε συνταγματικά θέματα.
Αναφορικά με τις όμορες επιχειρήσεις, όλες οι παραλίες θα πρέπει να έχουν το 50% ελεύθερο.
Στα έξι μέτρα ο ελεύθερος χώρος μεταξύ των όμορων επιχειρήσεων συν το 50% της ελεύθερης παραλίας. Αν δεν εξασφαλίζεται το 50% τότε η παραχώρηση θα μειώνεται σημαντικά.
Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να κολλούν μεταξύ τους.
Οι «απάτητες» παραλίες θα οριστούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Θα υπάρχει διαβούλευση με τους Δήμους σχετικά με τους διαγωνισμούς αξιοποίησης των παραλιών.
Θα επιβάλλονται πρόστιμα όταν παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην παραλία.
Δεν υπάρχει ιδιωτική παραλία.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας