Την καθιέρωση της απάτητης παραλίας, την άμεση βεβαίωση των προστίμων και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η συνθήκη αυτή έγινε περισσότερο διακριτή από τις κινητοποιήσεις για τις ελεύθερες παραλίες, το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα υπάρχει μία αδυναμία επικοινωνίας με τους δήμους. Έχουμε πολλαπλές αρμοδιότητες».

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά»

Ο Κωστής Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια προφορική διαδικασία παραχώρησης από τους δήμους. Ταυτόχρονα, έχουμε μία οριζόντια απαγόρευσης αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στους παλαιούς αιγιαλούς. Μπορεί στον νέο αιγιαλό να αναπτύσσονται δραστηριότητες και πίσω από αυτές υπάρχει καθεστώς υψηλής προστασίας».

Σημειώνεται ότι σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη, την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Σημαντικότερη αλλαγή σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση των παραλιών είναι ότι πλέον οι διαγωνiσμοί δεν θα γίνονται από τους κατά τόπους δήμους, αλλά ψηφιακά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει μια τάξη στον τρόπο ενοικίασης-χρήσης των παραλιών αλλά εξασφαλίζεται και η πλήρης διαφάνεια της όλης διαδικασίας.

Θα έχουμε περισσότερα έσοδα για τη χώρα.

Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που έχει συμβάσεις πλαισίου θα μπορούν νομικά και τεχνικά οι κτηματικές να υποστηρίζονται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών.

Παράλληλα θα υπάρχουν εσωτερικές μετακινήσεις ώστε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τους ελέγχους.

Τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται θα φαίνονται αμέσως στο σύστημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος τους, ο γενικός κανόνας είναι ότι θα είναι τα τετραπλάσιο της αξίας της αρχικής σύμβασης, ενώ σε περίπτωση καταπάτησης που δεν υπάρχει δηλαδή καμία σύμβαση, θα σφραγίζεται ο χώρος αμέσως. Στη συνέχεια θα βεβαιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση πρόστιμο που θα καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Θα υπάρχει η δυνατότητα να θεσπίζουμε μικτά κλιμάκια για τους ελέγχους.

Η ουσία είναι ότι τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται αμέσως.

Το προηγούμενο σύστημα δεν λειτούργησε στην πράξη.  Σε αρκετούς μήνες παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις.

Τα έσοδα το περασμένο έτος από τις συμβάσεις ήταν περίπου στα 12 εκατ. ευρώ.

Ο χαρακτήρας της παρέμβασης δεν είναι προσανατολισμένος στην αύξηση των εσόδων. Σκοπός είναι να μπει μια τάξη στις παραθαλάσσιες περιοχές και να εισαχθεί μια νέα λογική στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Για αυτόν τον ρόλο καθιερώνουμε τον θεσμό της «απάτητης» παραλίας.

Θεωρούμε ότι προστατεύοντας το περιβάλλον και θέτοντας κανόνες, ενισχύουμε τον τουριστικό προϊόν και κατ’ επέκταση την οικονομική μας θέση ως κράτος.

Το θέμα της χάραξης του αιγιαλού είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με κάποιο τρόπο.

Οι «απάτητες παραλίες» στέλνουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα που θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Οι συλλήψεις αφορούν στο ποινικό κομμάτι… Την ώρα που θα διαπιστώνεται η παράβαση, θα βεβαιώνεται το πρόστιμο και σε περίπτωση που εντός 48 ωρών δεν μαζέψει τα πράγματα με δικά του έξοδα, θα πηγαίνει ο Δήμος και θα τα φυλάσσει σε δικούς του χώρους.

Θα υπάρχει διαβάθμιση και εξορθολογισμός στις υπερβάσεις. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το ένα τετραγωνικό με τα χίλια.

Οι ποινές θα έχουν διαβαθμίσεις.

Αν πάμε μια απόλυτα νούμερα χωρίς διαβαθμίσεις θα έχουμε συνταγματικά θέματα.

Αναφορικά με τις όμορες επιχειρήσεις, όλες οι παραλίες θα πρέπει να έχουν το 50% ελεύθερο.

Στα έξι μέτρα ο ελεύθερος χώρος μεταξύ των όμορων επιχειρήσεων συν το 50% της ελεύθερης παραλίας. Αν δεν εξασφαλίζεται το 50% τότε η παραχώρηση θα μειώνεται σημαντικά.

Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να κολλούν μεταξύ τους.

Οι «απάτητες» παραλίες θα οριστούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Θα υπάρχει διαβούλευση με τους Δήμους σχετικά με τους διαγωνισμούς αξιοποίησης των παραλιών.

Θα επιβάλλονται πρόστιμα όταν παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην παραλία.

Δεν υπάρχει ιδιωτική παραλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία