Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να εισαχθούν στο ΧΑ οι μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ, μετά την απόφαση που έλαβαν πριν από λίγο οι μέτοχοι του ΔΑΑ για εισαγωγή των μετοχών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Παράλληλα μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο, ενώ η επίσημη ανακοίνωση για την εισαγωγής το ΧΑ αναμένεται τις αρχές της εβδομάδας.

Το πακέτο των μετοχών

Το πακέτο των μετοχών του ΔΑΑ που προορίζεται για την αρχική δημόσια προσφορά μέσω ΧΑ στο ευρύ επενδυτικό κοινό ανέρχεται στο 19% αντί για 20% που ήταν ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός των μετόχων της εταιρείας.

Ελ. Βενιζέλος: Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στο ΧΑ

Υπενθυμίζεται ότι το 19% προέρχεται από το πακέτο μετοχών 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει με σκοπό την άντληση περί των 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Ποσοστό 10% θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments, με premium 20% περίπου. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με 40% + 60 μετοχές. Μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης το fund θα ελέγχει το 50% συν 60 μετοχές, του ΔΑΑ.

Η οικογένεια Κοπελούζου

Το 19%, προέκυψε καθώς η οικογένεια Κοπελούζου εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών – με ιδιωτική τοποθέτηση – που αντιστοιχούν στο 1% του πακέτου που πρόκειται να εισαχθεί στο ΧΑ. Η τιμή διάθεσης του 1%, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι εκείνη που θα διαμορφωθεί στην αρχική δημόσια προσφορά μέσω ΧΑ. Τα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου είναι και σήμερα μέτοχοι κατέχοντας από κοινού ποσοστό 5% – 60 μετοχές.

Το Υπερταμείο που είναι ο έτερος μεγάλος μέτοχος με 25% θα παραμείνει στο νέο μετοχικό σχήμα με αυτό το ποσοστό των μετοχών.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Τα θέματα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο ήταν:

1. Αποφάσεις σχετικά με την εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

2. Τροποποίηση του άρθρου 6.2 του υφιστάμενου Καταστατικού της Εταιρείας.

3. Διάφορα.

Η τροποποίηση της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα ψηφίσθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο τροποποιεί τους όρους της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου. Με τις αλλαγές, επιτρέπεται πλέον σε ιδιώτη μέτοχο του ΔΑΑ να ξεπερνά ακόμη και το 50% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Επιπροσθέτως εναρμονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του ΔΑΑ με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία και αποσαφηνίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις της εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου. Όπως για παράδειγμα θα επιτρέπεται στο ελληνικό δημόσιο να εγκρίνει τη σύναψη εκ μέρους του ΔΑΑ υπό-παραχωρήσεις μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με εκείνη της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου.

Νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης

Το ΔΑΑ εισέρχεται στο ΧΑ λίγο μετά από την επίτευξη νέου ρεκόρ στην επιβατική κίνηση καθώς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2023 έφτασε τους 28,17 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 10,2% σε σύγκριση με το 2019.

Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 18,9% και 26,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 13,3% και 8,8% αντίστοιχα. Ειδικά οι επιβάτες εξωτερικού έφτασαν τους 19.391.097 έναντι 15.342.723 το 2022. Οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 8.783.053 έναντι 7.385.945 το 2022.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1,86 εκατ., αυξημένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και αυξημένη κατά 13,6% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 11,9% και 19,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 20,8% και 10,7% αντίστοιχα.

Προς νέα υψηλά το 2024

Την ίδια στιγμή, ανεξάντλητη μοιάζει η δυναμική του ελληνικού τουρισμού που προετοιμάζεται για ένα νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα το 2024. Μετά το ιδανικό κλείσιμο του 2023 που θα φέρει τις τουριστικές εισπράξεις και αφίξεις σε νέα ύψη, πάνω από 20,5 δισ. ευρώ, και πάνω από 33 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να καταγράψει νέα ρεκόρ το 2024 καθώς οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού ο κόσμος επανακάμπτει δυναμικά στα ταξίδια, τα οποία θεωρούνται πλέον μέρος της καθημερινότητας.

Τις θετικές προσδοκίες ενισχύουν οι διεθνείς τάσεις που καταγράφονται που θέλουν Αμερικανούς και Κινέζους, κυρίως τους δεύτερους να επανακάμπτουν δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι θα καλυφθούν τη φετινή χρονιά τα προ πανδημίας επίπεδα κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι αφού ο παγκόσμιος τουρισμός έφτασε το 90% του 2019 με την Ευρώπη όμως να έχει καλύτερη εικόνα (94%). Η χώρα μας βέβαια ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 17,8% στις εισπράξεις και 4,8% στις αφίξεις με αποτέλεσμα να αυξήσει και το μερίδιο της στην αγορά της Μεσογείου στο 10,9% από 10,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές