Νέο εμπόδιο στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έρχεται να προστεθεί μετά τη γνωστή και πολυετή εκκρεμοδικία της εταιρείας με την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας).

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Φάρος βιώσιμης προόδου και κοινωνικής ενδυνάμωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα νάρκη που έχει μπει στην αξιοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου έχει να κάνει με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τη Gazprom στα θέματα των τιμών προμήθειας του ρωσικού αερίου αλλά και στην ενεργοποίηση της ρήτρας take or pay.

Η ρωσική νάρκη

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται από το περασμένο Φθινόπωρο σε διαπραγματεύσεις με τη Gazprom που αφορούν αφενός, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την ελληνική πλευρά, τις τιμές πώλησης του αερίου προς την ελληνική εταιρεία και αφετέρου με την προειδοποίηση του ενεργειακού κολοσσού για την ενεργοποίηση της ρήτρας «take or pay». Οι Ρώσοι απαιτούν 200 εκατ. ευρώ επειδή η ελληνική επιχείρηση δεν προμηθεύτηκε μίνιμουμ ποσοτήτων που έχουν συμφωνηθεί στη μεταξύ τους σύμβαση. Οι ποσότητες αφορούν το 2022 και ήταν η χρονιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των όσων επακολούθησαν με τον περιορισμό των εισαγωγών αερίου από τη Gazprom.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιτείνει στις απαιτήσεις των Ρώσων την παραβίαση όρων της σύμβασης, σύμφωνα με την οποία οι τιμές του αερίου της Gazprom θα πρέπει να είναι χαμηλότερες σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον πελάτη της στην ελληνική αγορά.

Η εκκρεμότητα λοιπόν των διαπραγματεύσεων και κυρίως της ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα επηρεάσει την αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας έρχονται να προστεθούν στο υπάρχον εδώ πολλά χρόνια εμπόδιο της δικαστικής διένεξης με την ELFE.

Η ELFE

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με την βιομηχανία λιπασμάτων για τον τρόπο υπολογισμού των τιμών φυσικού αερίου που προμήθευε η πρώτη στη δεύτερη κατά την περίοδο 2005 –2010.

Κι ενώ η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, και υπήρχε η προσδοκία για την λήψη τελικής απόφασης, εντούτοις ο Άρειος Πάγος επέστρεψε τον φάκελο στο Εφετείο Αθηνών για επανεξέταση του.

Η εκκρεμότητα αυτή φρενάρει… το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον με δεδομένο πως αν δικαιωθεί η ELFE τότε ίσως να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης την επίμαχη περίοδο.

Η HELLENiQ ENERGY

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ο έτερος μέτοχος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η HELLENiQ ENERGY που κατέχει το 35% (το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 65%), μέσω του CEO κ. Ανδρέα Σιάμισιη άνοιξε εκ νέου το ζήτημα της απεμπλοκής της από την επχείρηση φυσικού αερίου.

Και ο ενεργειακός όμιλος πιέζει ως προς αυτήν την κατεύθυνση με δεδομένη την παράλληλη συνεργασία που έχει στην προμήθεια αερίου με την Edison, μέσω της Elpedison.

Η πώληση του 35%

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πώληση του μεριδίου της HELLENiQ ENERGY στο ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, λένε πηγές, για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει πρώτα να βρεθεί το αντίστοιχο τιμημα και αφετέρου να αρθούν και οι δύο εκκρεμότητες. Αυτή της ELFE και η τελευταία με τη Gazprom.

Τα πράγματα, όμως, μοιάζουν πιο δύσκολα. Και ακόμη και το σενάριο της μερικής μετοχοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας φαίνεται να μην περπατά πια για τους ίδιους λόγους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια